Lehúzzák a szegényeket a mobilcégek

2011.04.14. 15:25

A Magyar Telekom úgy látja, hogy a magyarországi mobilszolgáltatók éles versenyének köszönhetően a hazai mobiltelefonálás nemzetközi összehasonlításban is kedvező, amelyet az OECD ezzel összefüggő jelentése is alátámaszt. Ez végül is igaz, ha a közepes használatról készült grafikon vizsgáljuk, mert a fogyasztói kosár 290 dolláros éves költsége jócskán elmarad az OECD-országok 386 dolláros átlagától.

01

Aktívabb használatnál sem katasztrofális a helyzet, mert még mindig az OECD-átlag alatt van hazánk. Itt viszont már sokkal kisebb a különbség, az 579 dollár közel van az OECD 594 dollárjához. A spanyol júzerek a legnagyobb lúzerek, mert a legaktívabbak kétszer többet, körülbelül 1200 dollárt fizethetnek évente a mobilozásért, és mindegyik összehasonlításban a legrosszabb helyen állnak. Magas használatnál a szlovákok és a csehek helyzete sem olyan kedvező, mint a miénk.

02

Magyarországon a nyilvánvalóan szegényebb, kevesebbet telefonáló előfizetők vannak a legrosszabb helyzetben, ők ugyanis az OECD-átlagnál (195) kicsit többet, 204 dollárt költenek.

03

A Magyar Telekom a közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy ahol olcsóbb a mobilozás, hogy kevesebb az állam áfabevétele, de a felhasználót valószínűleg ez a legkevésbé sem érdekli.