Egyre nagyobb üzlet a mobilos alkalmazásbolt

2011.05.04. 14:50

Már ma is óriási üzlet mobilos alkalmazásboltot futtatni, de ez még inkább így lesz pár év múlva az IHS iSuppli elemzőcég tanulmánya szerint. Az Apple, a Google, a Nokia és a RIM okostelefonos letöltőközpontjai 2009-ben 830 millió, tavaly pedig 2,1 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak le, az idei várható bevételük 3,8 milliárd lesz, 2014-re pedig 8,3 milliárd dollár a becslés.

A toronymagas piacvezető az Apple App Store-ja, honnak iPhone-ra és iPadre lehet letölteni alkalmazásokat. Idén 2,9 milliárd dolláros forgalmat várnak tőle az elemzők, hosszú távon pedig azt, hogy a mostani, 75 százalék körüli piaci részesedése 60 alá csökken. A Google Android Marketje 425 millió dolláros forgalommal közel 300 százalékoys éves növekedést mutat, a harmadik legnagyobb pedig a Blackberry telefonok alkalmazásboltja, ahonnan idén 279 millió dollárért töltenek le a felhasználók szoftvereket.

A Nokia 200 milliós forgalommal a negyedik, de várhatóan a helyét átveszi majd a Windows Phone Store, mivel a Microsoft megállapodott a Nokiával, hogy a finn gyártó az ő operációs rendszerével szállítja ezután az okostelefonjait.