Elindult a T-Mobile hálózatfejlesztése

2011.05.04. 12:25
A Magyar Telekom szerdán bejelentette, hogy modernizálja a rádiós hálózatát, mégpedig olyan eszközökkel, amelyek a jelenlegi nagysebességű HSPA mellett a még gyorsabb LTE technológián is képes működni. A fejlesztésben a beszállítói partner az Ericsson, ami nem meglepő, hiszen a Magyar Telekom hálózatának nagy része már most is a svéd gyártó eszközeiből áll.

A T-Mobile ügyfelei már a nyáron érzékelik a fejlesztés eredményét, mert kétszáz új bázisállomás körzetében lesz 21 megabit a legnagyobb letöltési sebesség. Maradi István, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az EDGE-lefedettséget 100 százalékosra növelik, és 2013-ban az országnak majdnem a teljes területén elérhető lesz a 21 megabites hálózat. Az LTE bevezetésére már az idén felkészül a cég.

Az Ericsson olyan új eszközöket szállít a Magyar Telekomnak, amelyek a felmerülő igények alapján, rugalmasan állíthatók át a második generációs GSM technológiáról harmadik generációs HSPA vagy LTE technológiára. Úgy tudjuk a fejlesztés gerincét az RBS 6000 bázisállomás adja, amely kipróbált technológia, a norvég TeliaSonera is ezzel az eszközzel kezdte modernizálni a hálózatát idén januárban.

A fejlesztés után a Magyar Telekom akár a 900MHz-es frekvencián is képes lesz 3G szolgáltatást nyújtani, amivel elsősorban vidéken tudja növelni a 3G-vel lefedett területet. A távközlési cég új bázisállomásai kevesebb helyszínről képesek nagy lefedettséget biztosítani, tehát megspórolható az adótornyok felállításának tetemes ára. Az üzemeltetési költség Maradi István szerint akár 50 százalékkal is csökkenhet, mivel három eszközt építenek egyetlen eszközbe.

Mit kapnak a mobilcégek?

A távközlési cég sajtótájékoztatóján jelen volt Fellegi Tamás fejlesztési miniszter is, aki a Vodafone korábbi bejelentésén is beszédet tartott. A politikus már akkor, márciusban elmondta, hogy meghirdetik a jelenleg nem használt 900 MHz-es frekvenciák tenderét, amire a szolgáltatóknak szükségük van ahhoz, hogy ezen a frekvencián is működjön a 3G. Most ismét elhangzott, hogy várhatóan az idei harmadik negyedében a eladják a frekvenciákat, már megkezdték az ehhez szükséges jogszabályok létrehozását.

Fellegi Tamás elmondta, nem a minisztérium, hanem a piac dolga eldönteni, a maradék frekvenciát ki kapja. Ezzel kitért azon újságírói kérdés elől, hogy egy negyedik szolgáltató érkezése várható-e, vagy a meglévő három közt osztják szét a frekvenciát. Mindenesetre úgy tűnik, nagy esély van az utóbbira. A válságadó kivetése után még arról beszéltek a szolgáltatók, hogy alaposan megfontolják, mennyit költenek fejlesztésekre. Ehhez képest mindhárman belevágtak a hálózat modernizációjába, felkészültek az LTE-re, ami aligha történik meg, ha nincs a kezükben valamilyen ígéret a kormányzat részéről.

Végül is a kormánynak nagy segítséget jelentenek ezek a fejlesztések, hiszen az Európai Unió elvárja, hogy 2013-ban minden állampolgár hozzáférjen valamilyen szélessávú interneteléréshez. A kormány is elkötelezett híve a modernizációnak, és hogy minden magyar állampolgárt interneteléréshez juttasson.

Melyik lesz a legjobb?

A T-Mobile, a Telenor és a Vodafone nagyon hasonló technológiákkal újítja meg a hálózatát, csak mindegyik más cég gyártja a bázisállomásokat. Az Ericcson, a ZTE illetve a Huawei. Jelenleg nem lehet eldönteni, hogy melyik hálózat lesz jobb minőségű, mert ez nemcsak a gyártón múlik, hanem azon is, hogy a szolgáltató miként állítja be a rendszereit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!