Brutálisan gyors az amerikai LTE

2011.05.24. 10:06
Az Egyesült Államokban a Verizon már bevezette az LTE szolgáltatást, amit az egyszerűség kedvéért 4G-nek nevezett el. Januárban megjelentek az első LTE-s okostelefonok és néhány tablet is, de a kínálat egyelőre szánalmasan gyenge. Magyarország jobban jár, ha még vár az LTE bevezetésével.

A Verizon LTE-hálózata brutálisan gyors, jelenlegi beállításaival akár 15 megabites letöltési sebességre is képes. Már csak olyan kütyükre van szükség, amelyek képesek ekkora sebességgel tölteni a biteket. A HTC Thunderbolt nevű okostelefonon például mindig megállt 5 megabitnél a Speedtest.net mutatója. A számokat nem könnyű értelmezni, de a Verizon munkatársai felkészülten érkeztek az Ericsson Business Innovation Forumra, és egy LTE-s wifi hotspotra kötött Motorola Xoom tablettel bemutatták, hogy a hálózatukon akadozás nélkül lejátszhatók az online videók. Akkor sem állt le a film, amikor több eszközzel rácsatlakoztam az LTE-s hotspotra.

Magyarországon egyelőre se jó online videotéka, se LTE nincsen. Az előbbit bánhatjuk, mert a Netflix rengeteg mozifilmet kínál az interneten, és ez a szolgáltatás az USA vezetékes szélessávú piacát is meghajtja. A Netflixet beleépítik a tévékbe, bluray-lejátszókba is szinte minden létező kütyübe, tehát az előfizetők bármikor elindíthatnak egy filmet. Most már bárhol mozizhatnak, a mobilnetnek hála.

Az LTE magyarországi bevezetését azért nem érdemes sürgetni, mert nagyon kevés eszköz van. A Verizon kínálata jelenleg elfér egyetlen íróasztalon. Na jó, ez erős túlzás, valójában a zsebeimet sem tudnám megtölteni, ha magammal akarnám vinni a szolgáltató összes LTE-s kütyüjét. Van két okostelefonjuk, két hotspotjuk, és két usb-modemük.

Keresse meg a képen az LTE-s eszközöket!Segítek: a laptopok és a tabletek nem azok, csak a közöttük heverő mobilok és Mifi hotspotok tudnak LTE-re csatlakozni.
Keresse meg a képen az LTE-s eszközöket!
Segítek: a laptopok és a tabletek nem azok, csak a közöttük heverő mobilok és Mifi hotspotok tudnak LTE-re csatlakozni.

Az eszközök még nem is tökéletesek, a HTC Thunderbolt például 15 helyett csak 5 megabitet ért el, és olyan rossz válaszidőt produkált, ami a leggyengébb magyar mobilhálózaton is ciki lenne. A böngészési élmény nagyjából olyan volt, mint a budapesti HSPA-hálózaton. Néztek is nagyokat a Verizon munkatársai, mert tízszer jobb eredményre számítottak. Olyanra, amit az hotspotra kötött Xoom táblagépen sikerült elérni: a harminchét ezredmásodperces válaszidő kiváló, ilyen jó értéket az otthoni mobilhálózaton még nem láttam.

Anyagilag is jól járunk, ha várunk az LTE-vel, mert a szűkös kínálat egyben azt is jelenti, hogy még nem tudott felfutni az LTE-modulok gyártása. Majd amikor a Verizon által keltett igény miatt tonnaszámra gyártják az LTE-s kütyüket, és diszkont áron vásárolhatunk, akkor érdemes lesz felhajtani a mobilnetes szupersztrádára. Addig is örüljünk annak, hogy a magyar szolgáltatók 2012-ben már teljesen lefedik az országot szélessávú HSPA-val, és felkészítik a hálózatukat az LTE bevezetésére. Ennek köszönhetően szinte azonnal elérhetővé válik az LTE, amint a kormány engedélyezi az új technológia bevezetését, és elérhetővé teszi a szolgáltatás beindításához szükséges frekvenciákat.