Felére esett a Telenor profitja

2011.07.21. 09:14
A Telenor magyar leányvállalatánál és a teljes cégcsoportnál egyaránt csökkent a nyereség.

A norvég Telenor távközlési vállalat a második negyedévben 4,492 milliárd norvég korona adózott eredményt ért el, ez kevesebb mint a fele az egy évvel korábbi 9,494 milliárdnak. A tavalyi második negyedévi eredményt azonban 6,5 milliárd norvég koronával gazdagította egy egyszeri tétel, az ukrán részleg könyvelésének megváltoztatása.

A mostani eredmény elmaradt az elemzők átlagosan 4,8 milliárd koronás előrejelzéséitől, de a vállalat vezetői jónak minősítették a fejlődést, úgy vélik, tartani tudják az egész évi célokat.

A cég csütörtöki jelentése szerint a bevétel 3,4 százalékkal 24,359 milliárd koronára gyarapodott a tavalyi második negyedévi 23,55 milliárdhoz képest. Az elemzők csak 24,21 milliárdos bevételt vártak most.

Mínusz 47,4 százalék

A csoport magyar részlege, a Telenor Magyarország Zrt. a második negyedévben 172 millió koronás ( 5,95 milliárd forint) üzleti eredményt ért el 877 millió korona bevételből, az Oslóban megjelent központi beszámoló szerint. Az eredmény 47,4 százalékkal, a bevétel 1,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A tavalyi második negyedévben az üzleti eredmény 17,2 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit. Indoklásul a válságadót és azt említették, hogy az ügyfelek száma 23 ezerrel, éves összehasonlításban 2 százalékkal csökkent a második negyedévben, az egy felhasználóra jutó bevétel pedig 3 százalékkal lett kisebb egy év alatt, nagyrészt az összekapcsolási díjak csökkentése miatt.