Elkészült a Windows Phone frissítése

2011.07.27. 14:16

Befejeződött a Windows Phone oprendszer első nagyobb frissítésének a fejlesztése, és a kódokat már elküldték a mobilgyártóknak tesztelésre. Ősszel jelennek meg azok a készülékek, amelyeken már az új, Mango néven ismert rendszer fut.

A Mango jelentős előrelépés a Windows Phone jelenlegi verziójához képest. A Facebook mellett beleépítették a Twittert és az elsősorban üzleti célokra használt LinkedIn közösségi szolgáltatásokat is. Javították az Internet Explorer böngészőn és a Live Messenger csevegőkliensen, a térképet pedig rendes navigációs szolgáltatással is kiegészítették.

A Microsoft nemcsak beépítette a közösségi szolgáltatásokat, hanem azokat össze is fűzte. Teljesen mindegy, hogy az ismerősünk melyik webes hálózaton küld üzenetet, minden egy helyen lesz látható.

Az egyik leginkább várt újdonság az, hogy végre több program futhat egyszerre, tehát ha betöltünk a böngészőben egy webes zenelejátszót, akkor az nem hallgat el, miközben ránézünk az emailjeinkre.

Bár a Windows Phone gyártásra kész, a fejlesztők még nem kapták meg a végleges fejlesztői csomagot (SDK), és nem is tudni, hogy az mikorra készül el. Az SDK korábban kiadott béta verziójából még hiányzott néhány funkció, például a Twitter és a LinkedIn integrációja, tehát a Windows Phone-t kedvelő programozók ezekkel még nem kísérletezhettek.

A Mango többféle hardvert is támogat, mint az elődje, például új processzorokat, giroszkópokat, és valószínűleg egy szemközti, videotelefonálásra használható kamerát is. A Microsoft még tette közzé a támogatott hardverek listáját, és az új kameráról nem beszélt - az erre utaló jeleket az SDK-ban találták meg.