Gyerekeknél nem okoz rákot a mobilozás

2011.07.28. 11:52
Néhány évig tartó mobilhasználat nem emeli az agydaganat kockázatát a gyerekeknél.

Agydaganatos és egészséges gyermekeken vizsgálták meg a mobilozás hatását svájci kutatók. A tanulmányhoz 352, hét és tizenkilenc év közötti gyereket követtek nyomon, akiknél agydaganatot diagnosztizáltak 2004 és 2008 között Norvégiában, Dániában, Svédországban és Svájcban.

A vizsgálatba bevont gyerekeket kikérdezték korábbi telefonálási szokásaikról, és az eredményeket összevetették 646 egészséges gyerek és tizenéves adataival. Mindkét csoportban a gyerekek nagyjából fele használt rendszeresen mobiltelefont.

Az elemzés azt mutatta, hogy azok a gyerekek, akik legalább öt éve elkezdték rendszeresen használni mobiltelefonjukat, nem voltak nagyobb rákkockázatnak kitéve, mint a többiek. Nem okozott számottevő különbséget a hívások száma és időtartama, ahogyan az sem, hogy fejük melyik oldalához szokták emelni a készüléket.

A Svájci Trópusi és Közegészségügyi Intézet kutatói a visszaemlékezésen alapuló adatokat a gyerekek egy alcsoportjánál tudták csak ellenőrizni a telefontársaságoknál. Találtak pár tucat olyan gyereket, akik a rögzített adatok szerint is legkevesebb három éve használtak mobilt. Az ő csoportjukban kis mértékben magasabbnak találták az agydaganat előfordulásának kockázatát.