Van vevő aranyozott Trabantra

2011.07.31. 01:00
A parasztvakítás és a gyökérség megkapó kombinációja öltöt testet a Mobiado pro 105 luxusmobilban. Egymillió forintba kerül, de ez egy csöppet sem látszik rajta.

Többféle iskolája van a műszaki luxustermékek gyártásának. Vannak a tradíciókat követők, a több száz éves manufaktúrákban dolgozó mesterek, akik régi receptek alapján raknak össze kivételesen precíz szerkezeteket. Válogatott alapanyagokkal dolgoznak, minőségi bőröket, ritka fafajtákat, rengeteg aranyat és drágakövet használnak fel. Tudják, hogy mi a luxus.

Van egy másik, modern irány is, amelyben a pimpelő nyikhajok a sarki szakkereskedésben kapható modern szerkezeteket szórják meg arannyal és ezüsttel. Kit érdekel, hogy ízléstelen? Csak csillogjon fényesen, és az árcédulán sok nulla legyen.

A Mobiado pro 105 nevű telefonja, amit az XXL GSM-től kaptunk kölcsön, e két irány közt imbolyog.

Már a csomagoláson látszik a súlyos iránytévesztés. Mindenki tudja, hogy egy gyémánttal kirakott nyakláncot nem lehet papírba csomagolva átadni, mert nagyon esélyes, hogy ajándék lesz. A Mobiado is készített egy szép dobozt, hosszúkás formája nem árulja el, hogy mi van benne. Súlya alapján talán arra gondol az ajándékozott, hogy egy márvány dominókészlettel lett gazdagabb. Valójában attól nehéz a doboz, mert az alkatrészeket egy fekete alumínium tömbben helyezték el.

Most képzeljük el azt, hogy a vevő elszórt egymillió forintot, és várja az átadás tökéletes pillanatát, a felhőtlen örömöt. Mit lát az ajándékozott, amikor kinyitja a dobozt? Egy háttérbe olvadó fekete mobilt, néhány csillogó nejlonzacskót, amiben a kiegészítők vannak, valamint egy feltekert Nokia-adatkábelt. Egy olyan kábelt, amit biztosan csak a takarítók felejthettek ott a biedermeier komódon, és amit fintorogva, kinyújtott kisujjal pottyantanak a szemétkosárba.

A kicsomagolás élménye szerencsére gyorsan elfelejthető, csak egyszer kell a közönséges nejlonzacsikkal bíbelődni. Ennél sokkal fontosabb, hogy használat közben milyen a luxusmobil. A Mobiado pro 105 visszafogottan elegáns, az oldalain lévő félcenti széles faberakás alig látható, a hátlapon lévő aranyszínű sárkány sem túl hivalkodó, és a készülék elő- és hátlapját beborító zafírlapok ugyanolyan koszosak lesznek az ujjlenyomatoktól, mint az iPhone érintőkijelzője. A lekerekített gombok érdekes elrendezése is csak nagyon közelről látszik.

Addig jó, amíg nem kell bekapcsolni a mobilt. A drága burkolat alatt ugyanis közönséges Nokia hardvere található, az évekkel ezelőtt piacra dobott Nokia 6500. Nem okostelefon, egyszerű S40 rendszere leginkább telefonálásra alkalmas. Ugyanazokkal a hibák, mint a többi régi Nokiánál. Mobilnetezésre gyakorlatilag alkalmatlan, a kijelzője kicsi, az Üzenetkezelés ikonja alatt Üz.kezelés, az Alkalmazások ikonja alatt Alkalm.-ok felirat látható. Nagyon elegáns.

A gyártó arra sem vette a fáradságot, hogy lecserélje a bekapcsolás hangját, a millió forintos Mobiado ugyanazzal a jól ismert tüdü-düm-düm-düm szólamra indul, mint a többi egymilliárd Nokia, amely jelenleg használatban van. Még a fülhallgató is gyári Nokia, abból sem a legjobb zajszűrős fajta, ami igazán csóró életérzést ad. Olyan ez a mobil, mintha nem Lamborghinire lenne kereslet, hanem az aranyozott Trabantra.

A Mobiado pro 105 luxusmobil nagyon jól bevált nehezékként. Étteremben a szalvétánkra, az eladói pulton a számlatömbre helyezhetjük, hogy a huzat ne vigye el a papírokat. Esetleg játszatunk azzal, hogy lecsavarozzuk a cocobolo fából készült szuperelegáns oldallapokat, és nagyítóval megnézhetjük, hogy tényleg 0,001 milliméter pontosságúak az illesztések.