Megveszi a Google a Motorolát

2011.08.15. 14:07

Felvásárolja a Google a Motorola Mobility mobilgyártó céget, az internetes keresőóriás részvényenként 40 dollárt fizet, ami 60 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárfolyamhoz képest. A tranzakció értéke meghaladja a 12 milliárd dollárt.

A felvásárlás teljesen megváltoztatja a Google szerepét az okostelefonok piacán, amennyiben folytatja a készülékek gyártását, és nem pusztán az Android operációs rendszerre koncentrál.

A Samsung, az LG és a HTC is a Google rendszerével erősítette meg a pozícióját az okostelefonok piacán, és a nagy támogatottságnak hála ma már az Androidnak van a legnagyobb részesedése. Ha a Google folyamatosan ontja majd a jobbnál jobb okostelefonokat, a riválisok bizalma csökkenhet, és Android helyett más rendszert telepítenek jövőbeni készülékeikre. Hiszen így már nemcsak az operációs rendszert szállítaná a Google, hanem hardvergyártóként is versenyezniük kellene vele.

Motorola Backflip - szeretnek kísérletezni a formákkal.
Motorola Backflip - szeretnek kísérletezni a formákkal.

Akkor is jelentősen változik a Google pozíciója, ha leállítja a Motorola készülékek gyártását. Az elmúlt hónapokban sok bajuk volt a gyártóknak az Android használata miatt: az Apple szabadalmi pereket akasztott a nyakukba, és már el is érte, hogy Európában betiltsák a Samsung Galaxy Tab 10.1 nevű táblagép forgalmazását (bár ennek több köze van ahhoz, hogy a Samsung látványosan másolja az Apple dizájnját). A legfrissebb hírek szerint a Motorola Xoom lett volna az Apple következő áldozata.

A Microsoft is betámadta az Androidot használó gyártókat, már több vállalat fizet neki licencdíjat. Elemzők szerint a redmondi szoftvercégnek több pénzt hoz az Androidból származó licencdíj, mint amennyit saját, egyelőre nem olyan népszerű Windows Phone 7 operációs rendszerével keres.

A Motorola felvásárlásával azonban több mint 17 ezer mobilipari szabadalmat szerez a Google, és további 7500 benyújtott kérelem vár elbíráslásra. Ezzel elég jól bebiztosíthatja az Androidot a trollkodó riválisokkal szemben. Csak összehasonlításképpen: a Nokiának körülbelül 10 ezer szabadalma van, az Apple nemrég tette rá a kezét a Nortel 6 ezer szabadalmára, míg az InterDigital nagyjából 9 ezer távközlési szabadalommal házal a védelmet kereső gyártóknál.

A Google délután egy konferenciahívásban megerősítette, hogy meg kívánja védeni az Android köré kiépült üzleti rendszert, és erre nagyon alkalmasak a most megszerzett szabadalmak. Azt is kifejtette a Google képviselője, hogy az Androidtól és a cég fő üzletágától elkülönülten kezelik majd a Motorolát, nem akarják megváltoztatni a helyzetet a mobiliparban.

Motorola Flipout - ez is telefon
Motorola Flipout - ez is telefon

Lassan alakul

Az elmúlt években jelentős piaci részesedést vesztett Motorola igyekezett kiszállni az olcsó készülékek piacáról, és kizárólag az Androidra koncentrált. Az amerikai mobilgyártó hazájában népszerű lett az androidos készülékeivel, a hazánkban Milestone néven ismert Motorola Droid volt az iPhone egyik első komoly kihívója.

A Motorola elsőként mutatta be idén februárban Android Honeycomb rendszert futtató Xoom táblagépet, amely az iPad 2 riválisa, ezzel azonban nem tudott befutni, mert túl magas áron dobták piacra.

Ez elmúlt negyedévben meglepetést okozott a mobilcég, az elemzői várakozásnál jobban teljesített. Új okostelefonjainak hála 40 százalékkal nőtt a forgalma, és a kütyük különösen kelendőek voltak Latin-Amerikában és Kínában - ezekben a régiókban duplájára nőtt a forgalom.

Motorola Atrix - ami telefon és számítógép is egyben
Motorola Atrix - ami telefon és számítógép is egyben

Lassúsága a vállalat egyik legnagyobb hibája. A január 5-én bemutatott Droid Bionic okostelefon csak szeptemberben kerül a boltokba, és a nagy sebességű mobilnetes kapcsolattal felszerelt Xoom tabletnek is már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna jelennie.

Ez a tempó azonban bőven elegendő lehet ahhoz, hogy minden évben legyártsák a Google aktuális Nexus készülékét. A Google eddig a Nexus One és Nexus S okostelefonokon mutatta be a legfrissebb technológiáit, amelyeket az adott évben el akar terjeszteni.  • Hírek
  • Árfolyam