Mobilos játék gyűjtötte a gyerekek adatait

2011.08.16. 12:12
Egyelőre kevés törvény foglalkozik mobilos alkalmazásokkal, de a gyermekek magánszféráját és személyes adatait védő amerikai szabályok elég általános érvényűek voltak ahhoz, hogy megbüntessenek egy fejlesztőcéget.

Most először kerültek mobil alkalmazások az USA kereskedelmi bizottsága, az FTC célkeresztjébe. A gyermekeknek szánt játékokat fejlesztő Broken Thumbs Apps nevű cég ötvenezer dollár büntetést fizetett az amerikai internetes gyermekvédelmi törvények, a COPPA megszegése miatt. Weboldalakat már büntetett az FTC, májusban a Playdom 3 millió dollárt fizetett, mert jogosulatlanul gyűjtött adatokat 13 évnél fiatalabb gyermekektől.

A Broken Thumbs Apps kínálatában elsősorban lányoknak szánt, divattal és öltözködéssel kapcsolatos játékok vannak, mint az Emily's Dress Up és az Emily's Runway High Fashion. A játékokat több mint ötvenezerszer töltötték le. Az okozott gondot, hogy az alkalmazások arra buzdították a gyermekeket, hogy írjanak emailt Emily-nek, és a vállalat gyűjtötte ezeket a leveleket.

A COPPA értelmében azonban 13 évnél fiatalabb gyermekektől semmilyen személyes információ nem gyűjthető a szülők beleegyezése nélkül. Az is rontott a Broken Thumbs Apps megítélésén, hogy egy nyilvános blogot is fenntartott, és arra próbálta rávenni (nem kötelezően) a felhasználókat, hogy saját nevük alatt osszák meg gondolataikat.

A büntetés mellett a cégnek törölnie kell minden adatot, és persze ezentúl nem szeghetik meg a szabályokat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön