Az Apple kivégezné a Samsungot

2011.08.19. 15:15
Az Apple rendkívül széles körű tiltást kér a Samsung Electronics által gyártott Galaxy okostelefonokra és táblagépekre. Nemcsak a készülékek eladását akarja megakadályozni, hanem a teljes raktárkészletet vissza akarja hívatni az európai értékesítési hálózatból.

Brutális jogi támadást indított az Apple a termékeit utánzó Samsunggal szemben. A Németországban benyújtott keresettel is sikerült késleltetnie a Samsung Galaxy Tab 10.1 táblagép piaci bevezetését, ám a Hollandiában benyújtott, az előbbitől független keresetnek sokkal nagyobb hatása lehet.

A hágai bíróságon benyújtott panaszban azt kéri az Apple, hogy az egész Galaxy termékvonalat tiltsák be Európában, beleértve a Galaxy Ace, Galaxy S, Galaxy S II okostelefonokat, a Galaxy Tab 7 és Galaxy Tab 10.1 táblagépeket. Szabadalmai más termékeket is érinthetnek.

Az Apple ráadásul a forgalmazás mellett a készülékek raktározását, importálását és gyártását is betiltatná. A bíróságon megtámadott cégek közt vannak a dél-koreai Samsung hollandiai leányvállalatai, a Samsung Logistics és a Samsung Overeseas is, és ezek kulcsfontosságú szerepet játszanak a Samsung európai tevékenységében - 28 ország piacát ezek a cégek látják el áruval.

A követelések közt van az is, hogy a Samsung minden szabdalomsértő terméket hívjon vissza a kereskedőktől 14 napon belül, és fizesse ki nekik a termék árát és a szállítási költségeket. Ha az eladók nem küldik vissza az árut, ők maguk sértik meg az Apple szabadalmait.

A hágai bíróság szeptember 15-én hozza meg a döntését, és ha Edger Brinkman bíró tiltó határozatot hoz, az  leghamarabb október 13-án lép életbe. Tiltás esetén a Samsungnak gyakorlatilag semmi esélye sem lenne Európában a karácsonyi vásárlási szezonban, hiszen az Apple a fő kereskedelmi útvonalát zárja el.