Szövegelésben szuper az új Mini pro

2011.08.26. 10:15

Sok extra elfér egy aprócska telefonban, ezt a Sony Ericsson X10 Mini Pro óta tudjuk, és az androidos okostelefon második verziója már azt is megmutatja, hogy nincs szükség kompromisszumokra. Általában a legmodernebb (itt-ott kicsit még bugos) technológiákat alkalmazó készülékeket tartjuk zászlóshajónak, de az új Xperia Mini Pro is simán megérdemelné ezt a címet.

DSC 6339

A Sony Ericsson kicsit csalt, mert a Mini Pro 2 minden irányban 1-2 milliméterrel nagyobb, és tizenhárom százalékkal nehezebb is elődjénél. Ettől persze még apró maradt, ilyen kis mértékű növekedéstől a Pluto sem válna megint bolygóvá. Egyébként a Mini pro háza erősnek tűnik, sokkal jobban összeszerelték a két felét, mint a Play esetében, amely egy kicsit lötyögős. Jó helyen vannak a csatlakozók, minden a készülék tetejére került, csupán a töltő porvédőjét nehéz kikaparni a helyéről. De legalább megnyugodhatunk, hogy magától sem esik ki onnan.

A kijelző képátlója több mint egy centiméterrel hosszabb, 3 hüvelykes, és a pixelszám is kétszeresére nőtt, 240x320-ról 480x320 képpontra. Ennek hála már nemcsak egy widget (alkalmazásfelület) fér el a kijelzőn, mint az első modellnél, hanem több. A Sony Ericsson sok apró widgetet készített, amelyekkel többek közt a wifit, a gps-t, a mobilnetet és a fényerőt lehet kapcsolgatni, és ezekkel könnyű személyre szabni a menü elrendezését.

DSC 6340

Javítja a kezelhetőséget, hogy kijelző négy sarkába már nem csak egy-egy ikont helyezhetünk, hanem sarkonként négyet. Az egyik csoportba mehetnek a kommunikációs appok, mint a tárcsázó és az üzenetkezelő, a másik csoportba a közösségi appok, mint a Facebook, a FourSquare, a Twitter és a Google+, a harmadikba a navigációs eszközök, a negyedikbe a zenelejátszó és a YouTube.

Azt talán már nem is kell részletesebben kifejtenem, hogy egy Android rendszerű telefon milyen extrákkal jár. A Google Térkép segítségével már navigálni is lehet, a képgalériában a Picasaweb online tárhelyén lévő képeink is megtalálhatók, van Gmail és Google Talk kliens, YouTube, időjárás-előrejelző, beépített Facebook-kliens, és az online szoftverboltban több százezer különféle program közül válogathatunk. A fő funkciókból adódóan ezt a telefont sem érdemes mobilinternetes előfizetés nélkül használni.

Pörög és hadar

A Mini Pro nem lett minden szempontból sokkal jobb az elődjénél. A kamerája ugyanúgy 5 megapixeles, igaz már 720p felbontású videókat rögzít, az adatátviteli sebesség is maradt 7,2 megabites letöltési, 5,6 megabit feltöltési irányban. A processzor azonban erősebb, 1 GHz-es, és az Android legfrissebb verziója fut a mobilon, és ezeknek hála fürgébb a rendszer.

Ezúttal a Sony Ericsson jobban odafigyelt a lokalizációra, magyar ékezetes karakterekkel érkezett a mobil, és nagyon gyorsan lehet vele szöveget írni. A prediktív szövegbevitel, amikor a telefon kitalálja, hogy milyen szavakat akarunk beírni, meglepően jól működik. A gombok egyetlen hibája, hogy irodai félhomályban a hátulról, fehér fénnyel megvilágított fehér gombokon néha felismerhetetlené válnak a feliratok. Jobb lenne, ha a világítást úgy lehetne kapcsolgatni, mint a laptopokon.

DSC 6341

Összességében jó benyomást tett rám a Sony Ericsson Xperia Mini pro, mert az első modell ötletes újításait módszeresen továbbfejlesztették, semmit nem rontottak el rajta. Ugyanakkor fehér színe és apró mérete miatt inkább női tenyerekben tudom elképzelni, és a fekete változat sem olyan férfias, mint a fél tenyér méretű óriásmobilok.

A Sony Ericsson Xperia Mini pro kártyafüggetlenül 63-73 ezer forintba kerül, előfizetéssel és hűségszerződéssel a T-Mobile 0-51 ezer forintért, a Vodafone 1-49 ezer forintért árulja.