Megtámadta az amerikai kormány az AT&T és a T-Mobile USA egyesülését

2011.09.01. 16:51
Öt hónappal az AT&T és a T-Mobile egyesülésének bejelentése után az amerikai kormány váratlanul megtámadta az ügyletet - jelentették csütörtökön a vezető amerikai napilapok.

Az AT&T, az amerikai piac második legnagyobb mobilszolgáltatója 39 milliárd dollárt ajánlott fel a negyedik legnagyobb mobilszolgáltatóért, a Deutche Telekom tulajdonában lévő  T-Mobile USA-ért.

Az Obama-kormány az egyesülés megtámadásával a legnagyobb szabású trösztellenes fellépését indította el, amelynek tárgyalása akár évekig is elhúzódhat.

A dallasi központú AT&T, amely szerdán a per miatt "meglepetésének és csalódottságának" adott hangot, bejelentette, hogy kész a bíróságon megvédelmezni az ajánlatát.

Az amerikai kormány James Cole igazságügyi miniszter-helyettes által kifejtett álláspontja szerint a két mobilkommunikációs óriás egybeolvadása megnövelné a szolgáltatások árát, hátráltatná az innovációt és a párhuzamos pozíciók leépítse miatt csökkentené a munkahelyek számát. Az AT&T és a T-Mobile USA szerint ennek éppen az ellenkezője az igaz.

Az amerikai kormány a legutóbb májusban helyezett kilátásba trösztellenes eljárást, amikor a Nasdaq OMX Group 11,3 milliárd dolláros ajánlatot tett a NYSE Euronextre, aminek következtében egyesült volna az Egyesült Államok két legnagyobb tőzsdéje. A Nasdaq elállt a vásárlási szándékától.