Elindult a Google mobilos pénztárcája

2011.09.20. 11:37
A keresőcég májusban jelentette be, hogy pénztárcát épít a mobilokba, és ennek érdekében dobta piacra a Nexus S mobilt, amely kommunikálni tud a kasszáknál rádiós leolvasókkal. A bevezetés nagyon korlátozott, és Magyarországon valószínűleg másfajta rendszer épül ki.

Nagyon egyszerűen működik a Google Wallet. Vásárláskor a mobilt el kell húzni a kasszánál lévő rádiós leolvasó előtt, amely titkosított adatkapcsolatot épít ki a mobil és a bank között. A folyamat során a rendszer ellenőrzi az ügyfél egyenlegét, és a PIN-kód beütése után levonja a kártyáról a megfelelő összeget. A kereskedő visszajelzés kap arról, hogy megtörtént a tranzakció, és mindenki boldog.

Na jó, a mindenki erős túlzás volt, mert a Google Walletet kevés helyen fogadják el, New York és a San Francisco környékén működik, és csak azok tudják igénybe venni, akik a Sprint mobilszolgáltató ügyfelei és Nexus S 4G mobiljuk van. A felhasználók vagy a Citinél regisztrálnak egy megfelelő típusú Mastercard kártyát, vagy a Google Prepaid Card nevű feltöltőkártyára raknak pénzt, és arról költenek. Az elérhető bankok száma később bővül, hiszen a Visa, a Discover és az American Express is bejelentette, hogy támogatja az új fizetési rendszert.

A Google Wallet ugyanarra a technológiára épít, amely itthon az OTP Mastercard Paypass bankkártyákban található meg. A mobilokban és a speciális kártyákban egy rövid hatótávolságú - úgynevezett NFC, azaz Near Field Communication - rádiós csip van, amely fizikai kontaktus nélkül tud kommunikálni a leolvasóval. Világszerte nagyjából százmillió érintésnélküli PayPass kártya van forgalomban, és az elfogadóhelyek száma meghaladja a háromszázezret. Persze ebből csak néhány száz van Magyarországon.

wallet

Hazánkban az eddigi legnagyobb érintésnélküli fizetési rendszer a Sziget fesztiválon volt kiépítve. Körülbelül 250 távközlési szakértő és újságíró fizethetett mobillal a sörért meg a lángosért, és a tapasztalataink jók voltak. A telefonos fizetés gyorsabb, mint a hagyományos bankkártyás megoldás. A többi fesztiválozó nem mobillal, hanem érintésnélküli kártyával vásárolhatott, amely nem a Mastercard-féle PayPass volt, hanem egy speciális fesztiválkártya.

A Szigeten érvényes fesztiválkártya egyenlegét előre kellett feltölteni, ami körülményessé tette a használatát, ám jövőre már ezzel sem kell bajlódni. A Mastercard augusztusban bejelentette, hogy a 2012-es fesztiválokon már a bankok által kibocsátott PayPass kártyákat is elfogadják.

Nagybevásárlás a mobilos nagybevásárlásért

Az érintésnélküli kártyák és a mobilos pénztárcák elterjedésének egyik gátja, hogy sok vállalat vesz részt minden egyes tranzakcióban. A kereskedőnek telepítenie kell egy érintésnélküli POS terminált, és a kassza gyártójától valószínűleg szoftverfrissítést kell kérnie, hogy használni tudja az új kártyaolvasót. A folyamatban részt vesz a kártyatársaság (Mastercard, Visa), a kártyát kibocsátó bank, és bizonyos esetekben a mobilszolgáltatónak is jut némi szerep.

A közzétett videók alapján látványos és ügyes a Google Wallet, de Magyarországon még sokáig nem lesz ugyanilyen mobilos rendszer. Most csak a csúcskategóriás okostelefonokban van beépített NFC csip, és ebben a borús gazdasági helyzetben nem valószínű, hogy emberek százezrei vesznek százezer forintos mobilt e kényelmi szolgáltatás kedvéért. A kereskedőket sem lesz egyszerű rávenni, hogy új POS terminálokat, szoftverfrissítéseket vegyenek minden egyes kasszához. Egyelőre annak örüljünk, hogy egyre több helyen fizethetünk normál bankkártyával.

Ha lesz bármilyen előrelépés hazánkban, akkor az érintésnélküli kártyák elterjedésének nagyobb az esélye. A kereskedő (vagy a bank) nem tudja megúszni befektetés nélkül, de legalább a fogyasztónak nem kell költenie azért, hogy költhessen. Egy magyar fejlesztés pedig azt is megoldja, hogy a kártyák kapcsolatban álljanak a mobilokkal - gyakorlatilag bármilyen készülékkel.

A hazai mobilos fizetésben úttörő szerepű Cellum (a sztrádamatricával debütáltak sok évvel ezelőtt) a napokban mutatja be az NFC World Congress szakmai rendezvényen azt az egyedülálló újítását, amely extra hardver nélkül lehetővé teszi az NFC-s kártyák mobilos adminisztrációját.

A Cellum rendszerében sms-sel lehet utasítást küldeni a banknak, hogy töltsék fel az NFC-s kártya egyenlegét, tehát nem kell emiatt a bankfiókba rohanni. A feltöltött összeg akkor kerül a kártyára, amikor azt a bolti kasszánál leolvassák. A bolti dolgozó természetesen nem szerez tudomást a feltöltésről, és nem is kell közbeavatkoznia, a tranzakció automatikusa megtörténik - mondta Ács Zoltán, a cég fejlesztési igazgatója.

Többféle kártyatípus van, az olcsóbb változat 6-7 különböző banki vagy pontgyűjtő kártyát tud tárolni, a nagyobb kapacitású két tucatot. Magyarán a plasztik lappal is megoldható, hogy egy eszközben egyesüljenek a kártyáink. Csak a drága színes kijelzőről kell lemondani, amit a Google Wallet kínál a Nexus S mobilt használó ügyfeleknek.