4G szolgáltatást indít a T-Mobile

2011.10.07. 10:55

Nyolcvan bázisállomáson, több száz ügyfél bevonásával elindul a Magyar Telekom negyedik generációs hálózatának a tesztelése, és a gyors mobilnetet nyújtó szolgáltatás 2012 január 1-én bárki számára elérhetővé válik. Eleinte körülbelül Budapest egyharmadán lesz elérhető a 4G, a III., IV., V., VI., XII. és XIII. kerületekben. A 4G bázisállomások számát 2012 végére megháromszorozzák, és ezzel a főváros teljes területén lesz lefedettség.

A szolgáltatást az új Net&Roll 4G díjcsomaggal lehet igénybe venni, amely 40 GB-nyi adatforgalmat tartalmaz 11990 forintos havidíjért, és a garantált letöltési sebessége 4 megabit per másodperc lesz. A szolgáltatás használatához természetesen szükség van negyedik generációs hálózati eszközökre.

A most bevezetett 4G technológia egyik érzékelhető előnye a kisebb késleltetési idő lesz. A szolgáltató is profitál a modernizációból, mert a hálózatot könnyebb lesz üzemben tartani, kisebb területen elférnek az eszközök. A  tornyokon és tetőkön elhelyezett rádiós berendezések egyszerre kezelik a második generációs GSM, a harmadik generációs HSPA+ és a negyedik generációs LTE kapcsolatokat.

A Magyar Telekom májusban indította el a hálózatmodernizációs projektjét, amelynek a keretében elsősorban a harmadik generációs hálózat gyorsítására koncentrált. Ennek eredményeként ma már 380 bázisállomás körzetében elérhető a 21 megabit per másodperces letöltési sebesség.

Nem volt meglepő, hogy a Magyar Telekom lép elsőként a 4G irányába, hisze a cég elsőként mutatta be nekünk a negyedik generációs teszthálózatát. A későbbi bővítéseket nagyban befolyásolja, hogy a jelenleg is zajló frekvenciatenderen milyen spektrumot tud venni a cég.

A most elindított 4G/LTE szolgáltatás 1800 MHz-es frekvencián működik (ezen eddig GSM és 3G működhetett), a vidéki terjeszkedéshez azonban szükség lehet a frekvenciatenderen meghirdetett alacsonyabb, 900 MHz-es frekvenciákra.