Egyesült a tabletes és a telefonos Android

2011.10.19. 13:37
Sok gondot okozott a felhasználóknak és a fejlesztőknek is, hogy másfajta Android fut a telefonokon és a tableteken, de a kavarodásnak vége. A Google a kedden bevezetett 4.0-ás verzióval egyesítette a két irányt. Az Ice Cream Sandwich néven is ismert új verzió a Galaxy Nexus okostelefonon debütált. Még nem tudni, mikor tölthetjük le a többi eszközre.

A Google sok mindent megváltoztatott az Android kezelőfelületén, de a felhasználóknak nem kell aggódniuk, mert az operációs rendszer ugyanolyan kezelhető lesz, mint eddig.

Az Ice Cream Sandwich lezárt képernyője a táblagépeken futó 3.0-ás Android megoldására hasonlít, egy lakat alakú ikont kell a körülötte megjelenő kör peremére húzni, ha be akarunk lépni a főmenübe. A nem fogadott hívásokkal, beérkezett üzenetekkel és más eseményekkel kapcsolatos rendszerüzenetek a képernyőzár feloldása nélkül is elérhetők.

Tábláról a telefonra

A főmenü nem változott, balra és jobbra lapozhatunk az asztalon, amelyen widgeteket és ikonokat helyezhetünk el. Megjelent egy állandó alsó sáv (az Apple iPhone mintájára), ahová a kedvenc alkalmazásaink indítóikonjait helyezhetjük el. A sáv alatt látható a Honeycomb rendszerből átvett három gomb, a visszalépés, a főmenüt megnyitó, és a futó programok közt váltó gomb. Azért van ezekre szükség, mert sok telefonnak egyáltalán nincsenek különálló gombjai, mindent a kijelzőn kell vezérelni

android401.png

Az összes telepített program listája leginkább a Honeycombéra hasonlít, jobbra és balra lapozhatunk rajta (a telefonos Androidon eddig fel és le kellett lapoznunk). A widgetek külön listára kerültek, hogy könnyebben kiválaszthassuk azokat, amelyekre szükségünk van. Végre mappákba rendezhetők az ikonok, a Google ezt az ötletet is a Apple-től nyúlta le. A mappákat ugyanúgy lehet létrehozni, mint az iPhone-on, tehát ha egy ikont ráhúzzunk egy másikra, akkor létrejön a mappa, amelyben mindkét program indítóikonja megtalálható.

Háttérfolyamatok

A programváltó ikon megnyomására előugrik a háttérben futó alkalmazások listája, bélyegképek mutatják a programok aktuális állapotát. A bélyegképet oldalra húzva zárhatjuk be az adott alkalmazást. Ugyanezt a mozdulatot kell alkalmazni az értesítési területen is, ha el akarunk távolítani onnan egy figyelmeztetést.

Jobb oldalon: külön lapon a programok és a widgetek.Bal oldalon: átméretezhetők a widgetek
Jobb oldalon: külön lapon a programok és a widgetek.
Bal oldalon: átméretezhetők a widgetek

Az Android 4.0 jelszó helyett akár arcfelismeréssel is be tudja engedni a felhasználót a rendszerbe, de ezzel óvatosan kell bánni, ha nem jók a fényviszonyok.

Érzékeny menük

Fontos újítások kerültek a kiegészítő szoftverekbe is. A Gmailben megjelent egy Action Bar nevű kontextusérzékeny menü, amely mindig az aktuális tevékenységünkhöz passzoló parancsokat teszi elérhetővé. A beérkező levelek listájának olvasása közben a keresést és új levél írását ajánlja fel, míg amikor több levelet kijelölünk, akkor törölni és archiválni tudunk. Újdonság még, hogy az elmúlt harminc nap levelezésében netkapcsolat nélkül is kereshetünk.

Egyszerű képszerkesztő is van az Android 4.0-ban
Egyszerű képszerkesztő is van az Android 4.0-ban

Úgy látszik sokszor kerülnek a mobilozók szorult helyzetbe, amikor nincs jó mobilnetes kapcsolat, mert a Google a böngészőbe is beépített egy új offline funkciót. Elmenthetjük a weboldalakat, így azokat bármikor el tudjuk olvasni. Ezen kívül megjelent a számítógépes böngészőkben elterjedt inkognitó mód, tehát úgy böngészhetünk, hogy annak a rendszerben semmilyen nyoma nem marad. Emellett a telefonon is kényelmessé válik a böngészőfülek kezelése, a listán bélyegképek mutatják a megnyitott weboldalakat.

Közeli kapcsolatok

Teljesen átalakult a névjegyeket kezelő alkalmazás, ismerőseinkről egy hatalmas méretű fotót menthetünk el, nem csak egy apró igazolványképet. A névjegyben gyorsan megnézhetjük az ismerősünk legfrissebb Twitter-bejegyzését, és persze beintegrálták a rendszerbe a Google+ közösségi hálózatot is.

Nagyobb hangsúlyt kap a Near Field Communiations (NFC) technológia, amire többek közt a mobilba épített pénztárca épül. A Google készített egy Android Beam nevű alkalmazást, amellyel a felhasználók névjegyeket, weboldalak címét, földrajzi koordinátákat vagy alkalmazásokat adhatnak át egymásnak, és csak össze kell érinteni a két NFC-s készüléket. Jó ötlet, de még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy mindenkinek a telefonjában ott legyen az NFC csip.

Az Android 4.0 nagyon fontos rendszerfrissítés, de egyelőre nem tudni, hogy a készülékgyártók mikor teszik elérhetővé. Elsősorban rajtuk, a Samsungon, Aceren, Lenovón, HTC-n,  LG-n és a többieken múlik, hogy a meglévő készülékek tulajdonosai mikortól élvezhetik az Ice Cream Sandwichet.