Jobs el akarta pusztítani az Androidot

2011.10.21. 16:52 Módosítva: 2011.10.21. 22:00
Steve Jobs kész volt az Apple minden pénzét az Android megsemmisítésébe ölni. A Google mobil operációs rendszere elleni haragjáról a nemrég elhunyt cégvezető életrajza emlékezik meg, ami hétfőn jelenik meg az Egyesült Államokban.

Az Apple-vezér életrajzához interjúkat készítő Walter Isaacsonnak Steve Jobs elmondta, hogy az Androidot az Apple mobil operációs rendszeréről, az iOS-ról másolták, és leszögezte, ez nem más, mint „óriási lopás".

„El fogom pusztítani az Androidot, mert ez egy lopott termék. Termonukleáris háborút akarok vívni ellene" – mondta Isaacson szerint Jobs. Az idézet és a kötet további több részlete úgy került nyilvánosságra, hogy az AP amerikai hírügynökség a megjelenés előtt hozzájutott az életrajz egy példányához.

Jobs azt is kijelentette: „Ha kell, utolsó haldokló leheletemet és az Apple bankban lévő negyvenmilliárd dollárjának minden centjét arra szánom, hogy ezt a jogtalanságot jóvátegyem." Az Apple még Jobs életében meg is kezdte háborúját az Android ellen, és egy sor mobilgyártót citált bíróság elé, amelyek táblagépeikben és okostelefonjaikban az Androidot alkalmazták.

Nem esett messze a fájától

Az életrajz Steve jobs életét gyermekkorától a hasnyálmirigyrákkal folytatott hosszú harcáig elkíséri. Walter Isaacson könyve a tragikus küzdelem olyan részleteibe is beavatja az olvasót, mint hogy a számítógépguru kilenc hónapig halogatta életmentő műtétjét, és alternatív gyógymódokkal próbált felülkerekedni a betegségen.

A kötet szerint Jobs, aki nevelőszülőknél nőtt fel a Szilícium-völgyben, a nyolcvanas években tudtán kívül többször is találkozott igazi apjával. A férfinek ugyanis étterme volt a környéken. Bár később véletlenül kiderült, hogy ki a biológiai apja, sohasem lépett kapcsolatba vele.

A templomba járással 13 évesen hagyott fel, amikor meglátta éhező gyermekek fotóját a Life Magazin címlapján. Később évekig tanulmányozta a zen buddhizmust, és spirituális útmutatást keresve beutazta egész Indiát.

Jobs az interjúkban azt is felidézte Isaacsonnak, hogyan született az Apple márkanév. Mint mesélte gyümölcsdiétái egyike során épp egy almáskertből tért vissza, amikor felötlött benne, hogy ez a név mennyire alkalmas lenne, hiszen „mulatságos, találó és nem megfélemlítő".

Steve Jobs október 5-én hunyt el hasnyálmirigyrákban.