Szerdán bemutatják a windowsos Nokiákat

2011.10.25. 13:19
A Nokia szerdán bemutatja a Windows Phone operációs rendszert futtató készülékeit. A finn gyártó, a távközlési ipar egyik utolsó európai bástyája azt reméli, hogy a Microsoft rendszerével megint sikerül növekedési pályára állnia.

Több elemző is úgy látja, hogy a Windows Phone a Nokia egyetlen lehetősége az életben maradásra. Hiába gyárt a finn cég rengeteg megfizethető árú készüléket, ha azokon alig van profitja. Csak a drágább okostelefonok biztosíthatják a vállalat jövőjét, ám ehhez nagyon jó eszközöket kell készítenie, mert ádáz küzdelem folyik a vevőkért. A Nokiának 2009-ben még negyvenszázalékos részesedése volt az okostelefonok piacán, most viszont már csak 16 százalékos, ami jól mutatja, hogy mire volt jó a cég korábbi operációs rendszere, az elavult Symbian.

A legfrissebb hírek szerint a Nokia első windowsos okostelefonja még ebben a negyedévben megjelenik, tehát nem marad ki a karácsonyi vásárlási szezon, de a készülékek csak néhány fontosabb országban lesznek elérhetők.

Nokia 800 Windows operációs rendszerrel
Nokia 800 Windows operációs rendszerrel

Vannak bíztató jóslatok, a Strategy Analytics kutatócég szerint a Windows Phone piaci részesedése Nyugat-Európában jövőre megduplázódik, és 2012 végén már 12,3 százalékos lesz. Ebben nagy szerepe lesz a Nokiának, ám azt is figyelembe kell venni, hogy rajta kívül a Samsung, a HTC és más gyártók is hozzájárulnak majd a Windows Phone felemelkedéséhez.

Jövőre 117 millió okostelefont adnak el Nyugat-Európában, ami 12 százalékos növekedést jelent – jósolja a Strategy Analytics. A piackutató szerint a Windows Phone lesz a leggyorsabban terjedő mobil platform, de továbbra is a Google Android vezeti a mezőnyt 44 százalékkal, míg az Apple iOS 23 százalékos részesedést szerez jövőre.

Ezt várjuk a Nokiától

Elég jó rendszer lett a Windows Phone 7.5 Mango, ezt már egy korábban piacra dobott HTC-val kiderítettem. A Nokia sok olyan extrát hozzáadhat, amitől a platform még vonzóbbá válhat. A Microsoft által kezelt Bing Térkép például egészen buta, egy Magyarországon elindított címkeresésre először Romániába navigált, majd a Weiner Leó utcába vitt az Apáczai Csere János utca helyett. A Nokia térképei kiforrottabbak, és valószínűleg a Windows Phone rajongói táborában is van igény az ingyenes, offline navigációra.

Az új Nokia hirdetési tervei napokkal ezelőtt kiszivárogtak
Az új Nokia hirdetési tervei napokkal ezelőtt kiszivárogtak

Az már kiderült, hogy a windowsos mobil ugyanolyan formás lesz, mint a korábban bemutatott N9, de a Nokia nem csak egyedi stílusával emelkedhet ki a tömegből. A kiegészítőkön is sok múlik, és a csúcsmodellekhez a Nokia eddig is sokféle adaptert adott, példul hdmi, és usb host átalakítókat. A fülhallgatói is egészen jó minőségűek, ami fontos lehet, mert a rivális tajvani HTC csapnivaló füleseket ad még a legdrágább okostelefonjaihoz is (emiatt a minőségi füles beszerzése plusz kiadást jelent a HTC felhasználóinak).

Már csak egy napot kell várni a Nokia nagy bejelentésére, mi ott leszünk a londoni konferencián, és tudósítunk ról, amint kipróbáljuk az új kütyüket.