Felzárkózhat a Nokia az új telefonokkal

2011.10.27. 16:17
Első benyomásom az volt a Nokia World rendezvényről, hogy a finn gyártó túl kevés újítást mutatott. Nem látszott, hogy az emberek miért választanak majd a Nokiát más készülékek helyett. Miután végigjártam a rendezvény standjait, és részletesen megvizsgáltam az újításokat, valamivel jobbnak tűnt a finn cég helyzete.

A Nokia februárban jelentette be, hogy Windows Phone lesz az okostelefonjain, tehát a cég nyolc hónap alatt összerakott két teljesen új modellt. Ez brutálisan gyors tempó, egy új telefont a bejelentéstől számítva általában egy-másfél év alatt raknak össze a gyártók. Minden elismerésem a Nokiáé, mert most nem is a jól megszokott terepen mozgott, hanem egy vadonatúj vezérrel indult el, számára ismeretlen hardverekkel és szoftverekkel kellett telefont építenie. A végeredmény, a szerdán bemutatott Lumia telefoncsalád pedig egyáltalán nem rossz.

Most az a nagy kérdés, hogy a Nokia mennyi ideig tudja tartani ezt a tempót. Amikor a versenytársai új készülékekkel és szolgáltatásokkal reagálnak a bejelentésére, akkor a Nokia vajon gyorsan ellentámadásba tud lendülni? A másik nagy kérdés az, hogy a Nokia mennyire találta el a felhasználói igényeket.

Térkép és zene

A Lumia készülékeknek három jelentősebb extrája van. Az egyik az autós navigáció, ami annyi újdonságot mutat fel a Symbianon elérhető térképekhez képest, hogy nagyon leegyszerűsített, könnyen használható. Nem zavarja össze a felhasználókat olyan extrákkal, mint a helyekre történő becsekkolás (ez úgyis megtehető a FourSquare app segítségével), és a közeli érdekes helyeket sem ezzel a szoftverrel kell megkeresni. Ezek a funkciók a különálló térképalkalmazásba kerülnek, amit sajnos még nem lehetett megnézni a demókészülékeken.

A Nokia Maps nagy előrelépés a Bing térképéhez képest, amely az USA területén kívül gyakorlatilag használhatatlan, és eddigi tesztjeimben nevetséges hibákat produkált.

A készüléken elérhető zenebolt kockázatosabb terep, mert egyre több szereplő versenyez egymással. Sőt, a Windows Phone alapból kínál megvásárolható zenéket, és vannak különféle zenerádiós alkalmazások is, mint a Last.fm és a Spotify. Legalábbis azokban az országokban, ahol már bevezették ezeket, Magyarország kicsit lemaradt a digitális zenékereskedelemben.

A Nokia elég jól integrálta zenelejátszóját a Windows Phone rendszerbe. Ezzel érhetjük el a számítógépről felmásolt zenéket, van benne zenebolt, és a Nokia kéthetente frissíti a különböző stílusú, több mint három órás ingyenes mixeket, amelyek egy hosszú, szerkesztett zenés rádióadáshoz hasonlíthatók. Közeli koncerteket is kereshetünk, és a mobilról megvehetjük a koncertjegyet. Persze ezek a szolgáltatások csak azokban az országokban működnek, ahol a készüléket piacra dobják.

Fejlesztőket fogna

Jók a kiegészítők, de a rivális gyártók sem ülnek tétlenül. A HTC is készít Windows Phone alapú mobilokat, és azokon is vannak extrák, csak éppen másfélék. A tajvani cég képszerkesztőt, mozielőzeteseket és médiamegosztó alkalmazást rakott a mobiljára. A következő hónapokban meglátjuk, hogy mi a fontosabb a felhasználóknak.

A Nokia készülékek szoftverboltjában később egyre több olyan szoftver lesz, ami csak onnan letölthető. Az nem egészen világos, hogy a kizárólagos forgalmazás miért lesz vonzó a fejlesztőknek. Lehet, hogy a Nokia megveszi őket kilóra, de ez egyrészt sokba kerül, másrészt minden appnak van klónja, és a többi gyártó készülékein azok elérhetők lesznek.

A Microsoftnak is lehet egy-két szava ezzel kapcsolatban, és neki a Windows Phone platform gyártójaként az az érdeke, hogy minél több szoftver legyen az összes létező készülékén. Ez a felhasználó érdeke is, mert a Windows Phone nem teljesen kiforrott platform, alapfunkciókat is appokkal kell bővíteni. A gyárilag telepített ébresztőóra például csak egyszerű riasztásra képes, szundi funkcióval, míg más platformokon intelligens ébresztés is van.

Androidról Nokiára?

Két felhasználói réteg lehet vevő a Nokia új Lumia telefonjaira. Egyrészt azok a nem Nokia-rajongó emberek, akik korábban vettek egy androidos okostelefont, de rájöttek, hogy nem akarnak hekkelni, foltozni, hibák miatt készüléket újraindítani. A Windows Phone átlátható, és azt tapasztaltam, hogy lefagyás nélkül működik.

A másik potenciális vásárlói csoport a Nokia-rajongóké, akik még mindig hűségesek a márkához, és szeretnének okostelefonra váltani. Az operációs rendszer biztosan furcsa lesz nekik egy S40-es készülék, vagy egy Symbian után, de a Windows Phone elég érthető, a használata gyorsan megtanulható. Mindemellett a Lumia 710 esetében nagyon jó az ár, 270 euró környékén kevés a jó okostelefon, míg a drágább Lumia 800 a kiváló dizájnnal tűnik ki a készülékek tömegéből.

Foursquare és Angry Birds mindenkinek

Bármennyire is fontosak a Nokiának a jó okostelefonok (mert azokkal lesz nyereséges), az olcsóbb mobilok nagyságrenddel több vevőt vonzanak majd, és nemcsak Indiában és Kínában, hanem Európában is. Az Asha néven piacra dobott készülékek meglepően gyorsak, ami annak köszönhető, hogy a körülbelül harmincezer forintos modellben is egy gigahertzes processzor van.

Kipróbáltam  az érintőkijelzős modellen az Angry Birds nevű játékot, és bár a képek éle kicsit szögletes volt, a játékot lehetett élvezni. A telefonon Foursquare is van a már megszokott Facebook és Twitter mellett, tehát minden elérhető, ami manapság fontos a modern szolgáltatásokat kedvelő mobilozóknak.

A Nokia az új készülékekkel adott magának egy esélyt arra, hogy elinduljon fölfelé a lejtőn. Egészen biztos, hogy a következő hónapokban még számos új telefonnal előjön a finn cég. Legkésőbb a januári CES kiállításon muszáj lesz bemutatnia az amerikai piacra szánt modelleket is. Kemény küzdelem lesz, és most már nem annyira a mérnökökön múlik a siker, hanem inkább a marketingen.