Száz megabites mobilnetet épít az AT&T

2011.11.09. 15:07

A mobilszolgáltatók világszerte elkezdték kiépíteni a negyedik generációs (4G) hálózatokat, amelyek az LTE technológiára épülnek, és a magyar T-Mobile is bejelentette, hogy jövőre elindítja a szolgáltatását. Ezek a hálózatok azonban nem felelnek meg teljesen a 4G szabványnak, ami teljesen IP-alapú, menet közben nagyjából 100 megabites adatátviteli sebességet biztosít, gyalogosan vagy helyhez kötötten pedig 1 gigabitet.

A szupergyors hálózat már az LTE-Advanced technológiára épül, és az amerikai AT&T egyik vezetője a héten bejelentette, hogy az Egyesült Államokban már nem kell sokat várni rá, mert 2013-ban bevezetik.

Krish Praphu, az AT&T Labs elnök-vezérigazgatója beszélt az új technológia megjelenéséről, ám azt nem fejtette ki, hogy milyen széles körben lesz elérhető. Az AT&T lassan kezdte el az LTE bevezetését, amivel jelenleg 70 millió lakosnak biztosít lefedettséget.

Az USA-ban a többi szolgáltató is tervezi az LTE-Advanced bevezetését. A Sprint Nextel 2013 első felére ígérte az indulást, és Clearwire viszont csak akkor tud belevágni a fejlesztésekbe, ha ehhez szerezni tud 600 millió dollárnyi befektetést. A Verizon egyelőre nem közölte, hogy mikor áll át a modern technológiára.  • Hírek
  • Személyi kölcsön