Nem a kormány műve az iPhone-os Orbán Viktor

2011.11.11. 13:46
Orbán Viktor betört az iPhone-ra: miniszterelnöki alkalmazás bukkant fel az Apple App Store-ban. Az Orbán Viktor app iPhone-ra és iPadre elérhető, 79 eurócentbe (249 forint) kerül.

Az alkalmazás az indítása után GPS-engedélyt kér a földrajzi pozíciónk felhasználásához, ez szinte minden iPhone-os programban benne van, de itt egészen új értelmet nyer a felugró kis ablak, ami közli, hogy Orbán Viktor szeretné tudni, hol vagy. Az app egyébként csupa nyilvánosan hozzáférhető információt tartalmaz, a miniszterelnök hivatalos életrajzát, idézeteket, illetve linkeket a Facebook-oldalára, és a YouTube-on elérhető beszédeire. A ViktorTV menüpont alatt elvileg folyamatosan frissülő hírek szerepelnének, de egyelőre a legújabb bejegyzés szeptemberi, a következő áprilisi. A beszédek rovatnak is lenne még hová bővülnie, egyelőre csak nyolc videó található benne.

Az alkalmazás weboldalán a készítő, Morvay Bátor azt írja, nem törekszik teljes körű tájékoztatásra, és nem áll kapcsolatban sem állami intézményekkel, sem politikai pártokkal. A fejlesztővel felvettük a kapcsolatot, de egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre. A weboldala tanúsága szerint egyébként főként e-könyveket készít okostelefonokra, tabletekre és Kindle-re. Az Apple az alkalmazások árából 30 százalékot tart meg magának, így a program készítője minden letöltött Orbán Vitkor után 55 eurócentet, vagyis 174 forintot kasszíroz.

Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kérdésünkre elmondta, a miniszterelnökség nem tud az alkalmazás létezéséről és semmilyen kapcsolatban nem állnak annak szerzőjével, a miniszterelnök tevékenységének követéséhez pedig inkább az orbanviktor.hu oldalt és a Facebookot ajánlják.

Az Orbán Viktor-alkalmazás egyelőre nem rengette meg az App Store toplistáit, de szépen teljesít: a megjelenése utáni napon a magyar bolt bestsellerlistáján a tizedik helyen áll, közvetlenül a legutóbbi Tomb Raider és az Angry Birds játékok mögött. Hogy az egyes alkalmazásokat hányan töltötték le, azt az Apple nem teszi nyilvánossá.

A másik nagy okostelefonos piactéren, az Android Marketen egyelőre nem tűnt fel az alkalmazás androidos telefonokra írt verziója, holott a világpiaci trendhez hasonlóan a magyarok is több androidos okostelefont használnak, mint iPhone-t. iPadre sincs egyelőre saját verzió, a táblagépre is az iPhone-osat lehet letölteni, amit aztán vagy a képernyő közepén kicsiben, vagy ormótlanul felnagyítva lehet futtatni.

Maga Orbán Viktor egyébként nem használ okostelefont, legalábbis a 2010-es választási kampányban, a facebookos oldala indulásakor arról beszélt, hogy idegenkedik az érintőképernyős mobiloktól, és egy régebbi Nokia-modellje van.