Fél év múlva jönnek a Sony okostelefonok

2011.12.06. 12:08

Októberben járt le a Sony és az Ericsson kapcsolatát megalapozó szerződés, ami lehetővé tette, hogy a közös Sony Ericsson márkanév alatt dobjanak piacra mobilokat. Azt már október eleje óta tudni lehetett, hogy a Sony kivásárolná az Ericssont, hogy piaci helyzetét erősítse az Apple-lel és a Samsunggal szemben, és a hónap végén be is jelentették a felváráslást.

A Sony Ericsson név 2012 közepén szűnik meg, a japán vállalat onnantól Sony néven adja el az okostelefonjait. A Sony teljesen átáll az okostelefonokra, és leállítja az olcsóbb és kevesebb funkciót nyújt készülékek - az úgynevezett feature phone-ok gyártását.

Kettő

A Sony Ericssonnak világszerte nagyjából 2 százalékos részesedése van a telefonpiacon. Körülbelül két évvel ezelőtt a vezetők részleges leváltása után a vállalat úgy döntött, hogy megszabadul a Symbian UIQ platformtól, amit egyébként 2007 februárjában vásároltak meg, de fél évvel utána el is adták a felét a Motorolának. A cég néhány Windows Mobile alapú készülék gyártása után az Androidnál kötött ki, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen a Gartner kimutatása szerint jelenleg ez a rendszer fedi le az okostelefon-piac felét.

A Sony Ericsson alelnöke, Kristian Tear elmondta, hogy a márka javítása érdekében rengeteg tervezési munka zajlik. A Sonyt a világ vezető elektronikai gyártójának tartják, így azt remélik, hogy felépített imázsuk segíteni fog az okostelefonok értékesítésében is.

A Sony egyébként 1,05 milliárd dollárért (234 milliárd forint) vásárolta ki az Ericssont az üzletből. Ezért nemcsak a cég felét, hanem öt alapvető szabadalomcsaládot és számos fontos szabadalom használati jogát is megkapták. A pletykák szerint a Sony Ericsson jelenlegi 7500 alkalmazottja a Sonyhoz kerül. A The Times of India értesülései szerint a régi-új gyártó az olcsóbb okostelefonokra is nagy hangsúlyt fog fektetni, egyik fókuszterületük pedig India lesz.  • Hírek
  • Hírek