Megabiteket kaptak a metrózók

2011.12.07. 22:30

Rendkívül izgalmas sajtótájékoztatón jelentette be a Vodafone, hogy már a 2-es és 3-as metró területén is elérhető a legfeljebb 21 megabites letöltési sebességet nyújtó HSPA+ hálózata. A rendezvény a piros metró Stadionok állomásánál kezdődött, majd az összes résztvevőt átvitték egy szervizalagúton át a kék metró vonalára, a Kálvin térre.

01
Fotó: Huszti István

Mintha az egésszel arra akartak volna célozni, hogy kék propelleres Telenor csak a másodikként vihet gyors mobilnetet a föld alá (a szolgáltató valószínűleg ugyanazt az antennát használja majd, amit a Vodafone épített ki, és végigfut az alagúton).

Beck György, a Vodafone vezérigazgatója elmondta, hogy a márciusban elkezdtett hálózatfelújítási program eredményét most még csak a vidéki ügyfeleik élvezhetik, mert ott már végeztek a fejlesztésekkel. Ugyanakkor a budapestieket is meg akarták lepni valamivel, ezért a felszíni modernizáció befejezése előtt át akarták adni a metróban lévő gyors hálózatot.

Nem egyszerű a metróalagútban dolgozni, sok egyeztetést igényel. Hiába végeztek volna a mérnökök néhány hét alatt, az eszközök lecserélése három hónapig tartott - mondta Döbrőssy Gábor, a Vodafone Műszaki Vezérigazgató-helyettese.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója is méltatta a fejlesztést, aminek köszönhetően a metrón utazva is lehet mobil eszközökkel dolgozni. Ez nagy előny az autózással szemben, hiszen a sofőr nem tud egyszerre az útra és az emailjeire figyelni. Vitézy Dávid abban bízik, hogy a gyorsabb mobilnet is népszerűbbé teheti a közösségi közlekedést.