Hatan vennének 900 MHz-es frekvenciát

MTI/Index
2011.12.08. 17:02

Lezárult a 900 megahertzes sáv árverésének jelentkezési időszaka, a megadott határidőig hat jelentkezés érkezett - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki sajtóközleményéből. A Magyar Telekom bejelentette, hogy beadta jelentkezését a pályázatra. Úgy tudjuk, hogy a Vodafone beadta a jelentkezést, a UPC viszont nem, az Invitel a tender lezárásáig nem kommentálja az esetleges szerepvállalását. Ezen kívül még a Magyar Posta, Magyar Villamos Művek és Magyar Fejlesztési Bank hármas konzorciumáról derült ki, hogy indul a tenderen.

Az árverési folyamat következő állomásaként, pénteken délelőtt a hatóság képviselői közjegyző jelenlétében felbontják a benyújtott dokumentumokat. A hatóság ezt követően hozza nyilvánosságra honlapján a jelentkezést benyújtó cégek névsorát.

Időhúzás

Az NMHH Hivatala 2011. augusztus 4-én kétfordulós nemzetközi árverést hirdetett a 900 megahertzes frekvenciasávban nyújtható GSM-, IMT/UMTS-, WiMAX- vagy LTE-rendszerű rádió-távközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság megszerzésére. A kiírási dokumentációt megvásárló érdeklődőknek az NMHH szeptember 27-én szakmai konzultációt tartott.

Korábban több érdeklődő szolgáltató jelezte, hogy az árverésre való jelentkezésről szóló tényleges döntés meghozatalához, illetve az azt megalapozó üzleti terv elkészítéséhez hosszabb felkészülési időre van szüksége, mint amennyit a korábbi dokumentáció biztosított. Ezt mérlegelte az NMHH Hivatala, amikor a határidő meghosszabbításáról döntött, és az eredeti október 20-i határidőt december 8-ra módosította. A határidő meghosszabbításával a hatóság az érdeklődő hírközlési szolgáltatók kérését teljesítette.

Ezzel összhangban az eljárás tervezett menetrendje is változott. A frekvencia árverési hirdetményben a módosítás szerint az árverési eljárás lezárásának tervezett időpontja 2012. január 31.

Drága belépő

A 900 megahertzes sávban több frekvenciablokk 15 évre szóló kizárólagos jogosultságának megszerzésére lehet pályázni. Az 5 megahertz szélességű "A" - egybefüggő - frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint. Az 1 megahertz szélességű "B" frekvenciablokkokat egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű "C" frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró. Ha az "A" frekvenciablokkot új piaci szereplő nyeri el, akkor fix összegért 3 darab 1800 és 3 darab 2100 megahertzes frekvenciablokk opciós vételére is jogosult.

Ha nem lép új szereplő a piacra, akkor az "A" blokk 5 megahertznyi egybefüggő blokkjára a piacon jelenlévő szolgáltatók pályázhatnak, de a 900 megahertzes frekvenciasávban egy résztvevő legfeljebb összesen 7,8 megahertzes sávszélességű duplex frekvenciatartomány jogosultságát szerezheti meg.

A nyertes pályázók három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát, és beruházási kötelezettségeik is vannak. A jelentkezések bontására pénteken, az ajánlatot benyújtó cégek képviselőinek jelenlétében kerül sor.