A Nokia eladja a Vertut

2011.12.12. 11:23

Nem közismert tény, de a méregdrága luxustelefonokat gyártó Vertu a Nokia birtokában van – bár lehet, hogy már nem sokáig. A Financial Times értesülései szerint a finnek hamarosan eladják 1998-ban alapított leányvállalatukat.

A Vertu készülékeket jelenleg 60 országban árulják, köztük Magyarországon is, dedikált boltokban. A luxusmobilok Oroszországban, Ázsiában és a Közel-Keleten fogynak a legjobban. Egy Vertu ára elég borsos, az Ascent nevű modellért jelenleg 1,3 millió forintot kell fizetni.

Bár a készülékekben lévő technológia abszolút nem friss, sem piacvezető, a rendkívül magas árat kimagasló anyaghasználattal és a concierge-szolgáltatásokkal indokolják. Ez egy kizárólag a Vertu készülékekről hívható ügyfélszolgálat, ami a taxi hívásától kezdve éttermi foglalásokon át repülőjegyek vásárlásáig mindent elintéz a gazdag mobiltulajdonosoknak.

A Vertu bevételeiről nincsenek pontos adatok, elemzők 2-300 millió euró körüli összeget sejtenek (60-90 milliárd forint). A Financial Times cikkében egy névtelenül szereplő szakértő szerint a cég megvásárlásában magánbefektetők is érdekeltek lehetnek, de elképzelhető, hogy egy másik luxusmárka kezébe kerül a Nokia leányvállalata. A finnek a Goldman Sachs-t bízták meg az ügylet lebonyolításával, egyelőre azonban sem a befektetési bank, sem a Nokia nem kommentálta az eladást.