Kiszivárogott a Windows Phone 8 titka

2012.02.03. 10:58
Jelentős változásokat hoz a Microsoft mobilos operációs rendszerének új verziója, az Apollo kódnéven ismert Windows Phone 8, ami várhatóan 2012 végén jelenik meg. A fejlesztői csapatot vezető Joe Belfiore csak a vállalat partnereinek akarta bemutatni az újdonságokat, de az információk kiszivárogtak.

A WP8 elsősorban azokat a hiányosságokat pótolja, amik miatt az aktuális 7.5-ös verzió sok kritikát kapott. A WP8 többféle hardvert és technológiát támogat, a mobilgyártók felvehetik a kínálatukba a többmagos processzorokat, négyféle kijelzőfelbontás támogatott, és cserélhető microSD kártyával lehet bővíteni az új készülékeket.

A Microsoft megpróbálja kordában tartani a mobilnetes adathasználatot is. WP8-on a felhasználók részletes jelentést kapnak arról, hogy melyik alkalmazás generál nagy adatforgalmat, de a Microsoft ennél tovább megy, és úgy állítja be a wifit, hogy az automatikusan csatlakozni tudjon a mobilszolgáltató által üzemeltetett hotspotokra. Proxit is használhatnak majd a mobilnetezők, tehát az Internet Explorer 10 - az Opera Minihez hasonlóan - egy szerveren keresztül is csatlakozni tud a netre, és az előre betömörített fájlok akár 30 százalékkal is csökkenthetik az adatforgalmat.

Mobilpénztárca kezelésére alkalmas NFC-csip is megjelenhet a telefonokban, és a Microsoft többféle technológiát támogat. A mobilba épített fizetési megoldást a mobilszolgáltatók is kontrollálhatják a SIM-kártya segítségével, de akár külső cégek is létrehozhatnak olyan fizetési rendszereket, amelyek a telefon hardvere segítségével azonosítják a vásárlásra jogosult júzereket.

A biztonságos működéshez tartozik a készülékekbe integrált natív Bitlocker titkosítás, ami ugyanazt a 128 bites kódolást használja, mint a számítógépes megoldások. Ezzel nagyobb esélye lesz a Microsoftnak arra, hogy a nagyvállalatok körében is vevőket szerezzen a Windows Phone-ra, ami most inkább a letisztult felületével és multimédiás extráival vonzza a júzereket.

A Windows Phone 8 nemcsak a kinézetében emlékeztet az asztali Windows 8-ra, a két rendszer magjában is sok közös kód lesz. Ez lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy az asztali rendszerre megírt programokat gyorsabban át tudják ültetni okostelefonra. A kernel, a hálózatot kezelő összetevők, a biztonsági és a multimédiás támogatás területén is nagy átfedések lesznek.

Sokak örömére a Windows Phone 8 már nem követeli meg a Zune multimédiás kliens használatát, vagyis a Microsoft valószínűleg visszahozza a sírból az ActiveSyncet, vagy annak egy továbbfejlesztett verzióját.

A rendszerek közötti átjárhatóságot segíti az is, hogy a számítógépes Windows 8-ra is lesz Xbox Companion nevű alkalmazás, ami jelenleg a Windows Phone és az Xbox közötti kapcsolatot biztosítja, és kisebb közösségi hálózatot teremt a játékosok között. A Skydrive következő fokozata pedig arra is képes lesz, állítja Belfiore, hogy a háttérben minden gépre átszinkronizálja a tartalmakat. Tehát a gépen tárolt zenéink automatikusan áttöltődhetnek a WP8-as okostelefonra.