A Google megveheti a Motorolát

2012.02.14. 14:44
Nem bízunk benne, de megveheti a Motorolát – a versenyügyi hatóságok az Atlanti-óceán mindkét oldalán gyanakodva figyelik a Google felvásárlási szándékát, amivel a keresőóriás kezébe kerül több tízezer távközlési szabadalom.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is engedélyezték, hogy a Google 12,5 milliárd dollárért megvegye a Motorolát. Ugyanakkor a hatóságok azt is elmondták, hogy árgus szemekkel figyelik majd a Google minden egyes lépését, különösen azt, hogy a birtokába került technológiák használatáért elfogadható licencdíjat kérjen. Ezzel egyidőben az Egyesült Államok igazságügyi tárcája elfogadta az Apple által vezetett konzorcium vételi ajánlatát is, amivel a cégek megszerzik a Nortel több ezer távközlési szabadalmát.

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy felvásárolja a Motorolát, és azért teszi ezt, mert a mobilgyártó 17 ezer bejegyzett és további 7500, bejegyzés alatt álló szabadalmával akar védelmet nyújtani a rivális Apple által támadott Androidnak. Az Apple ugyanis sorra beperelte az Androidot használó mobilgyártókat, általában szabadalombitorlás miatt.

A Microsoft és az Apple közleményben jelentette be, hogy nem indítanak pereket a Nortel szabadalmaira hivatkozva, ugyanakkor az USA igazságügyi tárcája szerint a Google még nem adta egyértelmű jelét annak, hogy tisztességesen használja majd fel a szabadalmait.

A Google azért aggasztja a versenyügyi hatóságokat, mert a felvásárlással övé lesz a mobilipar egyik legnagyobb szabadalmi portfoliója, ráadásul gyártói kapacitást is szerez ahhoz, hogy kifejlessze és legyártsa a saját készülékeit. Joaquin Almunia, az EU versenyügyi biztosa azt mondta, aggódnak amiatt, hogy a Google esetleg néhány szabadalmat az androidos eszközökhöz köt, vagyis azokat a technológiákat más gyártók nem használhatják. Ezt mindenképpen szeretnék megakadályozni.

Egyébként a Google viselkedését más okból is vizsgálják az EU és az USA hatóságai. Felmerült a gyanú, hogy a keresőóriás a weben elért előfölényét kihasználva szerez előnyt más iparágakban. Éppen ez az, ami miatt évekkel ezelőtt a Microsoftra súlyos büntetést szabtak ki, a szoftvercég ugyanis a Windows operációs rendszer segítségével vette át az uralmat a böngészők piacán.  • Tippek
  • Lakáshitel