Össztűz alatt az állami mobilszolgáltató

2012.02.20. 16:58

Tanulságos sajtóközleményt adott ki hétfő délután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ezért azt változtatás nélkül bemásoljuk a cikk végére. A hatóságnak természetesen nem feladata a szenzációkeltés, és nem lenne jó, ha a bulvárosodás ösvényére lépne, de azért a sajtóközlemények címében, ajánlójában illik feltüntetni az új információkat. Ebben az esetben azt, hogy mindhárom mobilszolgáltató megtámadta a frekvenciapályázatot. Az ok az árverési feltételek tavaly októberi módosítása, ami lehetővé tette az állami szereplő részvételét.

A hírközlési hatóságnak 45 napja van a másodfokú eljárás lebonyolítására, és ha a hatóság helybenhagyja korábbi döntését, leghamarabb áprilisban indulhat el a negyedik szolgáltató. Feltéve persze, hogy valóban létrejön. Az időzítés tökéletes, mert addigra a Vodafone és a Telenor is végez a hálózatmodernizációs programjával, tehát onnantól kezdve minden erejükkel arra koncentrálhatnak, hogy keresztbe tegyenek a negyedik szereplőnek.

Az elmúlt napokban sok pletyka született a frekvenciatenderről. Az egyik szerint a Magyarország és az IMF között zajló tárgyalásoktól is függ a negyedik szolgáltató sorsa, hiszen a hálózat kiépítése több tízmilliárd adóforint elköltésével járna, miközben az államnak éppen a kiadások csökkentésével kellene foglalkoznia. Az államnak még így is jól jöhet a maradék frekvencia, ami egy újabb árverésen további bevételeket hozhat. A másik pletyka viszont arról szól, hogy állami tulajdonban lévő cégeknél már azt is tudják, mikortól lesznek a leendő állami szolgáltató ügyfelei.

Íme az NMHH figyelemfelkeltő sajtóközleménye:

15 nap állt rendelkezésükre a 900 MHz-es frekvencia-árverés résztvevőinek fellebbezés benyújtására

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala még tavaly augusztusban indította el a 900 MHz-es frekvenciasáv árverési eljárását. Az idén január 31-i eredményhirdetést követően 15 nap állt rendelkezésre a fellebbezések benyújtására. Ez az időszak lezárult.

Az NMHH nemzetközi árverés keretében értékesítette a 900 MHz–es tartományban nyújtható, 10,8 MHz-nyi frekvenciahasználati jogosultságokat. A frekvenciasávon a nyertesek a technológia-semlegesség figyelembe vételével, GSM, UMTS, LTE, valamint WiMAX technológián alapuló mobilinternet-szolgáltatást biztosíthatnak ügyfeleik számára.

Az árverés eredményeként az eddig háromszereplős mobilpiacra új szolgáltató léphet. A Magyar Posta Zrt.-Magyar Fejlesztési Bank Invest Zrt.-Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma az 5 MHz-es „A” blokkon túl opciót szerzett további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban. Az EGSM sáv további 5,8 MHz-nyi frekvenciáját, azaz a „B” és a „C” blokkok tartományait a Vodafone Magyarország Zrt., a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. nyerte meg.

A januári döntéssel kapcsolatban a három, már a piacon lévő mobilszolgáltató a Magyar Telekom, Telenor és a Vodafone fellebbezett. A fellebbezések alapvetően az új, piacra lépő szereplőnek az árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják.

A beérkezett fellebbezések alapján másodfokú eljárás indul. A döntést az NMHH elnöke a hírközlési elnökhelyettes hatáskörébe delegálta. A másodfokú döntés meghozatalára 45 nap áll rendelkezése. Amennyiben a hatóság a korábbi döntést helyben hagyja, akkor az új, negyedik mobilszolgáltató leghamarabb áprilisban kezdheti el működését.