Rákaptak a fejlesztők a Windows Phone-ra

2012.03.31. 22:11
Nőtt a Windows Phone népszerűsége a fejlesztők körében az Appcelerator globális felmérése szerint, pedig a Microsoft operációs rendszerének még mindig csak egy számjegyű a piaci részesedése. Egy megrendelő és egy fejlesztő szemszögéből vizsgáltuk meg, hogy milyennek látják a platformot.

Gyorsan változnak a trendek a mobiliparban, és a fejlesztőket egyre jobban vonzza a Windows Phone 7 (WP7) operációs rendszer. Az IDC és a fejlesztői szolgáltatásokat nyújtó Appcelerator közös felmérése szerint az Android sokszínűsége elriasztja a fejlesztőket, és az elmúlt fél évben csökkent a Google rendszere iránt érdeklődők aránya.

A január végén elvégzett, majd február végén megismételt felmérés ugyanakkor arról árulkodik, hogy a Windows Phone iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Muszáj megjegyezni, hogy a felmérés a barcelonai mobilkongresszus előtt készült, ahol számos új androidos és windowsos készüléket mutattak be, és az Appcelerator következő vizsgálatáig még sok minden módosíthatja a fejlesztők véleményét. Például az, hogy egyre több telefonra adják ki az Android legfrissebb, 4.0-ás változatát, illetve az, hogy a WP7 ezen a héten Kínában, a világ legnagyobb piacán is elérhetővé vált. Magyarán az Android és a WP7 vonzereje is nőhet a következő hónapokban.

Visszahat a többire

A WP7-re történő fejlesztés gyakorlati tapasztalatairól Sulcz Gábort, a tőzsdei hírekkel foglalkozó Portfolio projektvezetőjét kérdeztük meg, mert a cégnél ő felügyelte a mobilos fejlesztéseket, és már négy platformra, iOS-re, Androidra, Badára és WP7-re egyaránt elkészült az alkalmazásuk.

portfolio.png

„A Badával volt a legtöbb nehézségünk, mert kezdetleges a fejlesztőknek szánt eszközkészlet (SDK), és a Samsung mobilos platformjának két verzója között nagy eltérések vannak. Az iOS és az Android fejlesztési szempontból hasonló, mindegyiken meg tudtuk valósítani ugyanazokat a funkciókat" – mondta Sulcz. A grafikus kezelőfelület is ezt bizonyítja, hiszen az androidos változat is iOS-re jellemző vonásokat mutat.

A WP7-re azonban teljesen új kezelőfelületet tervezett a Portfolio, mert jónak találta a Microsoft által kitalált Metro dizájnt. Ebben oldalra kell lapozni a programok kezelőfelületén, és emiatt teljesen át kellett alakítani a hírek kezelését. „Az iOS-en a rovatok betöltését 4-5 modul végzi el, a WP7-en ezt egy modulban meg tudtuk oldani" – mondta Sulcz. „Az oldalra lapozás nagyon kézenfekvő, és műszaki szempontból más platformon is megoldható" – mondta Sulcz, utalva arra, hogy a WP7 akár a többi platformon futó fejlesztésekre is hatással lehet.

A WP7-nek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A Portfoliónak nagyon fontos volt az árfolyam változását mutató vonalas grafikon, amit a WP7-en nagyon könnyű volt lefejleszteni, mert a Microsoft meglévő modulját használhatták. Androidra és iPhone-ra ezt külön le kellett gyártaniuk, hogy megfeleljen az elvárásaiknak. A WP7-en egyedül azt nem tudták megoldani, hogy a főmenüben lévő csempéken a program megnyitása nélkül is folyamatosan frissüljön az árfolyam.

A szoftverboltba feltöltött appok publikálásában már nincs nagy különbség. Az Apple másfél évvel ezelőtt még két hét alatt dolgozta fel a beküldött programokat, de az átfutási idő ma már csak néhány nap. Sulcz tapasztalata szerint a Microsoft sem várakoztatja hosszabb ideig a fejlesztőket.

Előnyben az egység

A fejlesztők a támogatást emelték ki a Windows Phone 7 egyik előnyeként, hiszen a Visual Studio 2010 fejlesztőeszköznek van egy ingyenes Express nevű kiadása, amiben az emulátor és a dizájnoló részek is megtalálhatók. Az emulátorral a telefon legfontosabb funkcióit ki tudjuk próbálni, de azért a piactérre történő publikálás előtt mindenképpen tesztelni kell a szoftvert valódi telefonon is, mert a szimulált eszköz teljesítménye eltér a valódi hardverekétől – írta meg kérdéseimre Fekete Krisztián és Kárai Tamás, akik a BME informatikai tanszékén dolgoznak, és megrendelőknek is készítenek mobilos szoftvereket. Mivel a WP7 platform egységes, és nem kell különböző verziójú operációs rendszerekre dolgozni, a megírt programot elég egy-két telefonon letesztelni. (A Microsoft az app hitelesítési eljárása során 5-6 modellen tesztel.)

myap

A Műegyetem mérnökei szerint aki ismeri a .NET programozási környezet világát, az könnyen elsajátítja WP7-specifikus ismereteket, de aki még nem foglalkozott vele, az is könnyen el tud indulni, köszönhetően a hivatalos fejlesztői portálon megtalálható gazdag, részletes, magyar nyelvű dokumentációnak. Fekete Krisztián kiemelte, hogy a .NET ismerete még jól jöhet a Windows 8-ra való fejlesztéskor.

Korlátozó védelem

Természetesen a platformnak vannak hiányosságai, de a BME-s mérnökök úgy vélik, ezek elsősorban a felhasználó védelmét szolgálják. Sms például csak a felhasználó beleegyezésével küldhető, és a programozók csak az üzenet tartalmát (szöveget, telefonszámot) tudják előzetesen megadni. Néhány alkalmazás pedig azért nem érhető el a piactéren, mert natív kódban – legalábbis jelenleg – csak a Microsoft kiemelt partnerei dolgozhatnak (erre példa a Nokia Vezess navigációs szoftvere). Ez az oka annak is, hogy a külső fejlesztők nem tűzhetnek dupla szélességű csempét a főmenübe. „Ha igazak a fejlesztői pletykák, akkor az ősszel érkező, Apollo kódnéven ismert változat már lehetővé teszi majd a natív kódban történő fejlesztést" – mondta Fekete Krisztián.

A WP7 néhány korlátozása csak kellő odafigyeléssel kerülhető el. A rendszer aktuális verziója egyszerre öt alkalmazást tud a memóriában tartani, de mindig csak az aktuálisan megnyitott program fut. Ha fogy a memória, az oprendszer néhány alkalmazást úgynevezett „tombstoned" állapotba helyez: az alkalmazás utoljára használt képernyőjét megjegyzi,de az állapotát nem. Ha a fejlesztő nem gondoskodik a mentésről, akkor a háttérbe rakott alkalmazásban (például egy félig kitöltött űrlapon) elveszhetnek a megadott adatok

000 136705957
Fotó: Kevork Djansezian

Valójában tehát nem lehet egyszerre több programot futtatni, de ettől még lehetőség van a háttérben (az alkalmazás futása nélkül) adatok letöltésére, zenelejátszásra vagy streamelésre, illetve 30 percenként valamilyen művelet elvégzésére. A félórás frissítés oka, hogy így jobban kíméljük a telefon akkumulátorát. Sajnos ezek a háttérben futó feladatok csak két hétig tudnak úgy futni, hogy az alkalmazást nem nyitotta meg a felhasználó.

Jön az Apollo

A Windows Phone új verziója ősszel várható, és már kiderült róla néhány részlet. Például többféle hardvert és technológiát, ennek hála a gyártók többmagos processzorokkal és nagyobb felbontású kijelzőkkel is használhatják majd. Sokak örömére a készülékek háttértára cserélhető microSD kártyával lesz bővíthető. Az új rendszer támogatja a mobilpénztárca kezelésére alkalmas NFC-csipeket, és a készülékeket 128 bites natív Bitlocker titkosítással lehet majd felszerelni. Ezek az újítások nagyon fontosak a felső kategória meghódításához, addig viszont az alsóbb kategóriában is elterjedhetnek a WP7-es készülékek. Kíváncsian várjuk a következő negyedéves statisztikákat, hogy vajon a Microsoft felemelkedéséről, vagy a bukásáról árulkodnak majd.