Népszerű trójaikat találtak az Androidon

2012.04.16. 10:46

A Google legalább tizenöt androidos alkalmazást távolított el az Android hivatalos szoftverboltjából, miután külsős szakértők azt jelentették, hogy kártékony trójaik lopják el a felhasználók telefonján tárolt emailcímeket és telefonszámokat. Az eset azért meglepő, mert a Google hónapokkal ezelőtt elindított egy kártékony programokat szűrő rendszert. Ennek ellenére két hete is találtak egy kártékony programot a társaság szerverein, a Chrome böngésző boltjában – egy böngésző-kiterjesztést, amivel a támadók lenyúlhatták a felhasználó Facebook-profilját.

A McAfee vírusirtó cég által is átvizsgált androidos szoftverek videolejátszónak átcázták magukat, játékok bemutatóit és anime videókat kínáltak a felhasználóknak. Az appok azonban figyelmeztetés nélkül lemásolták a telefon egyedi azonosítóját, a felhasználók számát, a névjegyzékben szereplő összes adatot, és azokat egyszerű szövegként elküldték a fejlesztők szerverére. A Google Play statisztikája szerint legalább hetvenezren letöltötték a programokat.

Népszerű célpont

Ezek az esetek ismételten arra hívják fel a figyelmet, hogy a Google szervereire gyakorlatilag bárki feltölthet tartalmakat, nagyon könnyű oda bekerülni. A kritikusok rendszeresen felhozzák a rivális Apple App Store példáját, ahol sokkal szigorúbban átvizsgálják a programokat, és nincs panasz trójaikra és más kártevőkre. Ugyanakkor az Apple szoftverboltjának kínálata azt mutatja, ez a szigor nem veszi el a fejlesztők kedvét, folyamatosan bővül a kínálat.