Röntgenszem kerülhet a mobiltelefonokba

2012.04.23. 17:11

A Dallasban található Texasi Egyetem kutatói olyan fejlesztést mutattak be, ami lehetővé teszi számunkra, hogy Superman módjára átlássunk a falakon. A kutatók által készített szenzor olyan kicsi, hogy mobiltelefonba is beleépíthető, és annak kijelzőjét tudja használni a kép megjelenítésére, de a technológia a gyakorlatban egy sor komolyabb területen is használható lehet, mint a bemutatón elhangzó röntgenszemű mobil. Így például a röntgen kiváltására orvosi felhasználásnál, hamis bankjegyek azonosítására, vagy reptereken a csomagok biztonsági átvilágítására.

Az amerikai kutatók megoldása az elektromágneses spektrum egyik kevéssé használt tartományát, a terahertzes hullámhosszt használja; ez az infravörös és a mikrohullámú tartomány között helyezkedik el. A hullámhossz különlegessége, hogy a kibocsátásához és az érzékeléséhez is kevés lencsét, és aránylag kis méretű szenzort igényel. Ez pedig egy olcsó CMOS feldolgozócsippel alkalmassá teszi olyan kicsi és költséghatékony szerkezet megépítését, amit akár mobiltelefonba is be lehet építeni.

A technológia persze komoly személyiségi jogi aggályokat vet fel, ezért a kutatócsoport egyelőre a nagyon rövid hatótávolságú, nagyjából tíz centire ellátó, de a lehetőségekhez képest nagy felbontású képet adó változatán dolgozik.  • Tippek
  • Biztosítás