Júliustól sokkal olcsóbb lesz a roaming

2012.05.10. 16:55

Újabb fázisához érkezett az Európai Unió törekvése, hogy egységesítsék és olcsóbbá tegyék a külföldi, más hálózatokba történő mobilos hívások, vagyis a roaming díját: az Európai Parlament csütörtökön megszavazta, hogy július elsejétől a jelenlegi borsos árak megváltozzanak, és csökkenjenek a díjak.

A szavazás eredménye elsöprő támogatottságot jelez, mivel 10 tartózkodás mellett 578:10 arányban fogadták el a díjcsökkentést, ami azt jelenti, hogy a hanghívásokért, az emailzésért, illetve az internethasználatért is kevesebbet lehet csak számlázni az unió országaiban. Véget vetettünk annak a gyakorlatnak, amikor lenyúlták azokat, akik utazás közben használták mobiltelefonjaikat – kommentálta a döntést Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.

Ezzel elindult az a folyamat, ami több év alatt felszámolja a fogyasztók számára rendkívül előnytelen helyzetet, ugyanakkor az igazi megoldásra még várni kell. A tervek szerint 2014-ben lesz majd arra lehetőség, hogy a felhasználók szabadon, a felkínált lehetőségekből a legolcsóbbat választhassák az addigra teljesen megnyíló roaming-piacon, ahol a versenytől radikális árcsökkenést várnak. De már az első fázis is jelentős könnyítéseket kínál a mostani állapotokhoz képest: július elsejétől egy megabájt adat letöltése nem kerülhet többe a roaming keretében, mint 70 eurócent + áfa (2014-től ez legfeljebb 40 cent + áfa lehet). Ez a korlát hatalmas előrelépés, mivel jelenleg átlagosan 3 eurót számláznak ki a szolgáltatók ezért a mennyiségért. Hanghívás esetén 35 helyett maximum 29 cent, sms-nél 11 helyett maximum 9 cent lesz a felső korlát.  • Hírek
  • Hírek