Szexet ajánlott nekem a Galaxy S III

2012.05.29. 15:22
Megérkezett a Samsung szupertelefonja, amiben benne van minden okosmobilos csúcstechnológia, és még beszélgetni is lehet vele, persze nem magyarul. Csak vigyázzunk, hogy mit mondunk neki, mert a telefon félreértheti.

Az okostelefonok piacán a gagyinál egy-két fokozattal jobb és az abszolút csúcskategóriás modellek fogynak a legjobban, a középkategóriás darabok szerény százalékokon osztozkodnak – mondta a Galaxy S III bemutatóján a Samsung egyik prominense. A készülék a csúcsmobilok közé tartozik, és már most biztos, hogy az év egyik slágerterméke lesz: 9 millió előrendelést adtak le rá.

A Samsung valószínűleg nagyban épít az első Galaxy S vevőire, akiknek mostanában jár le a kétéves hűségnyilatkozatuk, és bizonyára vágynak már valami újra. Az első Galaxy S ma is vállalható minőségű telefon, de nyomába sem ér a jelenlegi erőgépeknek, amikben négyszer több processzormag másfélszer nagyobb órajelen (1,4 gigaherzen) kergeti a biteket.

Talán éppen a várható generációváltás miatt hasonlít a Galaxy III az egyes számú modellre. Ugyanolyan lekerekített formája van, csak a színe nőiesebb. A Samsung azt mondja, hogy a természetből vette az inspirációt, egy kollégám szerint a fehér modell meglékelt hangyatojásra hasonlít. A fantáziátlan geekek biztosan szeretnének egy fekete modellt, de csalódniuk kell, mert a másik választható szín kék. A telefon nagyon műanyag hatású, de nem a kopogós fajta, jó minőségű anyagból készült, és pontosak az illesztéseki. Sajnos a csillogó felület pillanatok alatt begyűjti az ujjlenyomatokat.

Bölcs döntés volt, hogy levehető a hátlap. Egyrészt lehetőséget ad bővített kapacitású akku használatára, ha a gyári 2100 milliamperóra nem lenne elegendő. Márpedig ez csak a megszokott egy-másfél napos használatot bírja, érdemes magunknál tartani a töltőt. Még fontosabb érv a levehető hátlap mellett, hogy a véletlenül földre ejtett mobil az ütközés energiájának nagy részét levezeti azzal, hogy két négyzetméteres körzetben szétszóródnak az alkatrészek. Ugyanez nem mondható el az egy blokkból álló mobilokról. Láttam már teljesen ép külsejű, de belül tönkrement monoblokk okostelefont, ugyanakkor a Galaxy S-em legalább ötször megtekintette az aszfaltot, és a néhány kis benyomódáson kívül semmi baja nincs.

A Galaxy S III kijelzője óriási, a 4,8 hüvelyk közelebbi rokonságban van a tabletekkel, mint a telefonokkal. Ezt a mobilt csak két kézzel érdemes használni, mert ha csak az egyik kezünk szabad, akkor a hüvelykujjunkkal nem tudjuk biztonságosan (a telefon leejtése nélkül) végigjárni a kijelző teljes felületét. Kézben tartva nem éreztem vékonynak, de a zsebemben szinte eltűnt, és sokszor odakaptam, hogy megvan-e még.

Természetes hullámok

Ha a Galaxy S III sikere kizárólag az első benyomáson múlna, akkor ezek a készülékek lerepülnének a polcokról, bele a felhasználók zsebébe. A kijelző gyönyörű, a 309 ppi-s (képpont per hüvelykes) felbontással közel jár az iPhone 4S-hez. A zárolás feloldását kísérő képhatás pedig egyenesen zseniális: a kijelző érintésére hullámok jelennek meg, mintha egy feszített víztükör felszínét piszkálnánk. A Samsung ellesett néhány trükköt a HTC-től, és interaktívvá tette a képernyőzárat: az ide tett ikonokat megragadva egy mozdulattal elindíthatjuk az adott alkalmazást. A főmenü is nagyon színes, de közönségesebb. Az órához tartozó időjárásjelző widget engem a kínai éttermekben előforduló feng-shui képekre emlékeztet.

Alapos ráncfelvarráson ment át a Touchwiz felhasználói felület, az átláthatóságot segíti, hogy az alkalmazások menüjében két lapon elférnek a gyári appok. Sokkal kevésbé érzem zsúfoltnak, mint a hasonló méretű és képességű HTC One X menüjét, amelyben több mint ötven gyári alkalmazás van, míg a Samsungon csak harminchat. Persze a Galaxy S III-on is szívesen eltávolítanék vagy összevonnék egy-két appot, a Youtube például elférne a videólejátszóban, a Gmail az Email ikon mögött, illetve a ChatOn, a Google Csevegő és a Google+ Messenger alkalmazásoknak is egységes felületet kéne adni, fölösleges fenntartani három csevegőinterfészt.

Az értesítési mező, amit a kijelző tetejéről kell lehúzni, kicsit kaotikus, sokat javítana az összképen, ha az elválasztó vonalak valamivel világosabbak lennének.

Látlak, hallak, akarlak

Szerintem a HTC One X kinézetre szebb, de a csúcskategóriás okostelefonok mezőnyében nem csak a külcsín számít. A Samsungnak muszáj volt olyan újdonsággal előállnia, amit más nem tud. Már azon túl, hogy a telefonhoz tartozó ingyenes Dropbox tárhellyel jócskán rálicitált a HTC-re: a tajvani cég 25 gigabájt tárhelyet ad a One X-hez, míg a Samsung 50 gigabájtot ad két évre.

Intelligens alkalmazások tucatjai segítik a felhasználót, kiegészítve az olyan alapszintű funkciókat, mint a korábbi modellekben is megtalálható intelligens ébresztés, ami nyugis hangeffektekkel kelt fel minket.

Az egyik legszórakoztatóbb újítás az Apple iPhone 4S-ben bemutatott Siri hangvezérlő szoftver egyszerűbb másolata. Az S Voice jelenleg csak angolul, spanyolul németül, franciául és olaszul használható, és néha meglepően jól működik. Arra a kérdésre, hogy „is there anything in my schedule for tomorrow?”, simán elődobta, hogy holnapra egy bejegyzett esemény van, ami egyébként pont a Galaxy III visszaszolgáltatásának sajnálatos dátuma. De jól működött a „play album The Resistance” és a „tell me the weather” parancs is.

Egy alkalommal elmérgesedett a viszonyunk, a sorozatos félreértései után kiadott „fuck off” parancsomra bosszúból kikapcsolta a drive módot, majd egy halkan elnyomott „hi, Galaxy” után csak annyit írt ki, hogy „sex”, de szerencsére nem tett konkrét lépéseket. A feleségem viszont sértődötten rám szólt, hogy már többet beszélek a telefonnal, mint ővele.

A Galaxy III látja is a felhasználót, ha bekapcsoljuk az intelligens állás funkciót. Ez letiltja a kijelző kikapcsolását, ha a szemközti kamera felismeri az arcunkat, és nagyon jól jön, amikor munkaidő után már csak bamba fejjel nézünk a mobilra, hogy mit is akartunk rajta nyomkodni. Legalább nem kell újra bekapcsolni a kijelzőt, amikor nyikorogva beindulnak a fogaskerekek. A mostani szürke időben, buszon zötykölődve is jól működött az arcfelismerés, elég volt néha a kijelző felé kukkantani, hogy a fényerő automatikusan visszaálljon maximumra.

Tárol, rögzít, összeköt

Az AllShare Play programmal a multimédiás fájljaink megosztására jó, illetve a telefonon tárolt dolgainkat tudjuk kivetíteni az általunk is használt wifi hotspotra csatlakozó többi Galaxy S III készülékre. Ezt sajnos más Galaxy S III híján nem tudtam kipróbálni. Az a furcsa, hogy az AllShare Play fájljainak 5 gigabájtos tárhelyét a SugarSync adja, noha a készülék indításakor regisztrálhatunk egy tízszer nagyobb Dropbox-tárolót.

Tárhelyproblémától egyálátalán nem szenved a Galaxy S III, az alapváltozatban 16 gigabájtos a háttértár, de választhatunk 32 és 64 gigabájtos verziót is, illetve mindegyiket bővíthatjük legfeljebb 64 gigabájtos microSD kártyával.

A névjegyalbumban nem nagy újdonság, hogy a telefonszámokat összeköthetjük a Facebookkal, de az S3 azt is megtanulja, hogyan néznek ki az ismerőseink, és képes ez alapján felcímkézni a fotóinkat. Ez egészen jól működik, már a második, kicsit más szögből készült képnél felismerte kollégámat, Stökit, pedig úgy rázta a fejét, hogy mindig csak homályos képet tudtam róla készíteni. A fényképező egyébként gyönyörű képeket készít, pedig csak 8 megapixeles a kamerája. Nem is a megapixelekkel lesz gond, hanem azzal, hogy semmi sem védi a lencsét, ezért egészen hamar össze fog karcolódni.

Az viszont jó, hogy az S III gyorsan fotóz, és a sorozatból kiválaszthatjuk a legjobban sikerült képet. Állítólag másodpercenként háromszor tudunk exponálni és összesen húsz kép lehet egy sorozatban. Van látványos képeket eredményező HDR, amitől midenki fotóművésznek képzelheti magát, egészen közeli felvételeket készítő makró, amivel lencsevégre kaphatunk egészen parányi élőlényeket is, és a kihagyhatatlan mosolyfelismerő mód, ami az elmúlt borús napokon a szerkesztőségünkben egyszer sem kattintott.

Pénzért is lehet

Mivel a Samsung nemcsak a világ vezető mobilgyártója szeretne lenni, hanem bevételben is az Apple közelébe kerülne, a dél-koreai cég a tartalomiparban is szerencsét próbál. Az Amazonnak is bejött a szoftverbolt és a Kindle Fire kombinációja. Egyre komolyabb lesz a Game Hub kínálata, amely közösségi és professzionális játékokat árul, a Samsung Apps egyéb programokat tesz elérhetővé, a Music Hub pedig zenéket.

Másfajta vásárlásra is lesz majd lehetőség, ha elterjednek a mobilba épített pénztárcák, a Galaxy S III-ban ugyanis van NFC, ami ennek az alapja lesz. Ez a rádiós technológia bolti fizetésre még nem jó, de ha a szintén Galaxy S III-as haverjainkkal összeérintjük a telefonunkat, akkor ezzel a mozdulattal fájlokat küldünk át egymásnak 300 megabites sebességgel.

Az S III a Galaxy sorozat új ékköve, a legjobb okostelefon, ami jelenleg kapható, csak a HTC One X említhető vele egy lapon. Aki megengedheti magának és nagy szüksége van ilyen játékszerre, annak jó befektetés, mert a 4,8 hüvelykes és 720*1280 pixeles Amoled kijelzővel, négymagos 1,4 gigahertzes processzorral és 1 gigabájt RAM-mal, nagy tárhellyel és 21 megabites letöltési sebességel rendelkező mobil a következő 2-3 évben is erősnek számít majd. Egyelőre csak becsülni tudom, hogy mennyi lesz az ára; külföldi kiszivárgások alapján a 16 gigabájtos modell nagyjából 165 ezer forintot ér, tehát áfával  együtt akár 200 ezer forint is elképzelhető.