Bemutatkozott a Windows Phone 8

2012.06.20. 22:33

A Windows Phone 8 (WP8) alapú okostelefonok megjelenésének idejéről még semmit nem tudunk, de az operációs rendszerben megtalálható újdonságokról már szinte mindent. A Microsoft szerdán részletesen bemutatta a szoftveres és hardveres változásokat. Például támogatást kapnak a többmagos processzorok, míg a pc-kből átvett NT kernel segítségével a fejlesztők könnyebben tudják majd több platformra portolni az alkalmazásaikat. Lesz mobil pénztárca, megváltozik az indítómenü, a vállalatok pedig egy gyűjtőben helyezhetik el az alkalmazottaiknak szánt belsős alkalmazásokat.

Sajnos olyan alapvető változások lesznek, amiket nem lehet csak úgy beépíteni a jelenlegi Windows Phone 7.5 rendszerbe. A Microsoft azonban készít egy köztes, 7.8-as verziót, amiben az új indítómenü biztosan megtalálható lesz. A sajtótájékoztatón olyan alkalmazásokat is bemutattak, amik csak a Nokia Lumia telefonokon lesznek elérhetők. Jövő hétre ígérték a PlayTo nevű szoftvert, amivel a készüléken tárolt képeket végre át lehet majd sugározni a DLNA-s tévékészülékekre. A Nokia Counters segítségével az adatforgalmat mérhetik a szűkebb mobilnetes csomagot használó előfizetők, és az is kiderült, hogy a finn gyártó miért vette meg a Scalado nevű céget. A Scalado által kifejlesztett képszerkesztő algoritmusokkal bővítik a Lumia telefonok kameraszoftverét.

Kernelben az erő

Eddig is sok újítás volt a Windows Phone platformban az iOS-hez és az Androidhoz képest, de a Microsoft egy fontos dologtól még nem tudott megszabadulni: a régi verzióból átvett Windows CE-s örökségtől. A microsoftos Joe Belfiore elmondta, hogy a régi kernelt kidobták, és a WP8 átvette a modern Windows 8 alapszoftverét. Ez azt jelenti, hogy az asztali gépeknek és a mobil eszközöknek azonos fájlrendszere, multimédiás keretrendszere, eszközmeghajtói és hálózati alrendszerei lesznek.

A Microsoft még a nyáron kiadja azokat az új szoftverfejlesztői eszközöket (az SDK-t), amikkel a programozók egyszerre készíthetnek alkalmazásokat a Windows 8-ra és a Windows Phone 8-ra. A Windows Phone-os készülékek beépített szoftverboltján, a Piactéren most elérhető százezer alkalmazás mindegyike fut majd az WP8-as rendszeren. A fejlesztők persze új lehetőségeket is kapnak, például használhatnak natív C és C++ könyvtárakat, SQLite és DirectX támogatást.

Érdemes lesz a játékokat rögtön mindkét platformra megírni, mert a 8-as verziójú rendszerek a tableteken és az okostelefonokon is támogatják majd az NFC-alapú kapcsolat felvételt. Ennek köszönhetően elég lesz játék közben összeérinteni a Windows 8-as tabletet egy WP8-as mobillal, és máris egymás ellen játszhatunk a két eszközön.

Bővül a kompatibilis hardverek köre, és a mobilokra átültetett NT kernel igencsak jövőbiztos: már 64 magos rendszerekben is kipróbálták. Idén ősszel a kétmagos processzorokon lesz a hangsúly, aztán jöhet több processzormag is. A kijelzők is változnak, a jelenlegi 480x800 pixeles felbontás mellett megjelenik 720p és a WXGA. A Microsoft kényesen ügyelt arra, hogy ne változzon meg a képarány, mert biztosítani akarta, hogy a jelenlegi WP7.5-ös alkalmazások módosítás nélkül is fussanak a nagyobb felbontású kijelzőkön. Aki pedig ki akarja használni a nagyobb felbontást, később is átírhatja a kódokat - mondta Belfiore.

A Microsoft végre engedélyezi a kivehető microSD-kártyák használatát, és a memóriakártyára nemcsak képeket, zenéket és videókat, hanem szoftvereket is felmásolhatunk majd. Azért a rugalmasságnak is határt kellene szabni, például nem szabadna megengedni a gyártóknak, hogy használhatatlanul kicsiny tárhellyel dobjanak piacra WP8-as mobilokat.

Üzleti képzés

Az eszközök közötti rövid hatótávú kommunikációt segítő NFC-nek és a biztonságos SIM-kártyáknak hála mobil pénztárca is lehet a WP8-ban. A Wallet Hub nevű menü tárolja majd a hitelkártyák, bankkártyák, számlainformációk és hűségkártyák információit, és amikor a Piactéren veszünk egy új alkalmazást a mobilra, itt választhatjuk ki a fizetőeszközt. Azt is megadhatjuk, hogy csak PIN-kód megadása után lehessen szoftvereket venni. Így nem kell aggódnunk, hogy a telefonnal lenyugtatott gyermek új appokat kezd vásárolni.

A vállalati rendszergazdák is kapnak jó funkciókat: a Microsoft azt állítja, hogy a WP8 teljesen jól illeszkedik majd a céges rendszerekhez. Lesz a készülékeken titkosítás, és ugyanolyan eszközökkel lehet majd a mobilokat menedzselni, mint a windowsos pc-ket. A legjobb újítás azonban a Company Hub, a cégeknek szánt gyűjtőmappa, ahová a dolgozóknak szánt appokat tölthetik fel a rendszergazdák. Itt olyan belső használatra szánt programok is megjelenhetnek, amelyek nem mennek át a Microsoft szűrőjén, nem kerülnek be a nyilvános Piactérre. A fejlécfétisben szenvedő cégeknek pedig mintákat is készítenek, hogy a márkájukhoz igazíthassák a Company Hub felületét.

Színesebb, hangosabb

A demókon mutatták be legszexibb változásokat, és ezek közül a legfontosabb az új indítókijelző. Ez a frissítés a WP7.5-ös modelleken is elérhető lesz, és bízzunk benne, hogy a bevezetésével nem várják meg a WP8 megjelenését. Többféle méretű csempe lesz, a ritkábban használt programoknak kisebb, a fontosabbaknak nagyobb négyzet vagy téglalap alakú indítóikont adhatunk majd.

Az Apple-féle Siri óta nagy népszerűségnek örvendő hangvezérlés a WP8-ban tovább fejlődik, beszéddel lehet majd irányítani a gyári és a telepített appok működését. Ehhez a rendszerhez a külső fejlesztők is hozzáférést kapnak, beépíthetik az alkalmazásukba. Ugyanez a nyitottság lesz igaz a Nokia térképeire is, amit beleintegrálnak a WP8-ba. Az appok fejlesztői nemcsak a GPS által vett földrajzi koordinátákhoz férnek hozzá, hanem a készüléken tárolt offline térképadatokhoz is.

Az Internet Explorer 10 böngésző gyorsabb lesz, mint a jelenlegi WP7-es brózer, mert ugyanazt a JavaScript motort használja, mint a pc-s változat. Továbbfejlődik a programok egyszerre történő futtatását kezelő rendszer, ha például egy navigációs alkalmazás használata közben megnézünk egy sms-t, nem szakad meg az útvonal követése. Amikor végzünk az üzenettel, visszaléphetünk a térképre, hogy lássuk is, merrefelé haladunk.

Az első Windows Phone 8-as okostelefonokat négy gyártó, a Nokia, a Samsung, a Huawei és a HTC gyártja le, és ötven nyelven, 180 országban lesznek kaphatók. A Microsoft azt ígéri, hogy minden telefont legalább másfél évig támogat, vagyis ennyi ideig biztosan mindenki megkapja majd a szoftverfrissítéseket.