Hamarosan megjelenhet a Firefox OS

2012.07.02. 19:28

Gyorsan halad előre a Boot to Gecko nevű projekt, amit a Mozilla szűk egy éve indított el. A Firefox böngészőt fejlesztő alapítvány célkitűzése az, hogy legyen egy nyílt webes szabványokra (például html5-re) épülő mobil oprerációs rendszer. A TechCrunch szerint annyira felgyorsult a fejlesztés, hogy akár hónapokon belül piacra dobhatják a rendszert.

A Mozilla időközben átnevezte a rendszert a könnyebben megjegyezhető Firefox OS-re. Így már nemcsak a műszaki érdeklődésűek fogják megérteni, hogy miről is van szó, hiszen a Firefox böngésző nevét világszerte sok százmillióan ismerik. Az alapítvány új támogatókat is szerzett; a szolgáltatók közül a Telefonica, a Sprint, a Deutsche Telekom, a Telenor és Telekom Italia, míg a gyártók közül a ZTE és a TCL (az Alcatel márkanevű mobilok gyártója) jelezte elkötelezettségét.

A támogatók nevéből a TechCrunch szerint arra kell következtetni, hogy a Firefox OS-t belépő szintű okostelefonokra optimalizálják. Erről azonban egyik érintett sem beszél, a Mozilla is csak annyit árult el, hogy Qualcomm Snapdragon processzor hajtja majd meg a rendszert.

Izgalmas lesz megfigyelni, hogy az Android mellett miként teljesít majd egy újabb nyílt forráskódú operációs rendszer. A Google Android most pont az alsó szegmensben teljesít kiemelkedően. A szolgáltatók viszont abban érdekeltek, hogy élénkítsék a versenyt, és az előfizetőiknek ne csak az Androidot tudják ajánlani.