Megszívták a Windows Phone 7-használók

2012.07.04. 08:34

A Microsoft felhagyott a válasz lebegtetésével a felhasználók százezreit érdeklő kérdésre, és beadta a keserű pirulát a Windows Phone 7-et futtató okostelefonok gazdáinak: a rendszerük gyakorlatilag halálra van ítélve, nem lehet majd a hamarosan megjelenő Windows Phone 8-ra frissíteni. Ez azt is jelenti, hogy a WP8-ra írt alkalmazások sem fognak futni a WP7-es készülékeken. A mobilos operációs rendszereknél ez a megoldás nem éppen szokványos, az iOS és az Android esetében is biztosra veheti az egyszeri vásárló, hogy jó pár szoftvergenerációig lépést tud majd tartani a telefonja a frissebb verziókkal.

A Microsoft szerint a WP8 egyszerűen túl nagy lépés a most a 7.5-ös verziónál járó régi rendszerhez képest, a legalapvetőbb funkcióktól írtak mindent újra a programban, ezért reménytelen feladat hetesről nyolcasra frissíteni a telefonokat. A hamarosan megjelenő 7.8-as verzió, amit a hetes és nyolcas generáció közti átmenetként hirdettek, valójában csak a felhasználói felületében másolja a WP8-at, a háttérben a régi szoftver fut.

A cég hivatalos álláspontja az, hogy mindez szándékosan így volt tervezve már a kezdetektől, csak éppen a felhasználóknak nem kötötték az orrára, még akkor sem, amikor a drága, és a konkurencia csúcskészülékeit lepipálóként bemutatott Lumia 900-akra telepítették a zsákutca-windowsokat. Mindez azért alakult így, mert a WP8 fejlesztése rögtön a WP7-é után kezdődött, és sokáig párhuzamosan zajlott a jelenleg elterjedt 7.5-ös verzióéval.

A WP8 kiszolgálására épített ökoszisztéma jó néhány funkcióját ki tudják majd használni frissítés nélkül is a régi telefonok, mint a SkyDrive felhőszolgáltatás, az Xbox Live-val való összefonódás, a Bing kereső, illetve térkép fejlesztett verziói. A Microsoft szóvivője szerint egyszerűen túlságosan lemaradtak volna a konkurenciaharcban, ha várnak a moblilos operációs rendszerek között igazi csúcsminőséget képviselő (legalábbis annak ígért) WP8 elkészültéig, ezért dobták piacra a már születésekor halálra ítélt WP7-et – és ezért került kényelmetlen helyzetbe annak teljes felhasználói  tábora. A WP7 százezresre rúgó alkalmazáskínálata viszont továbbélhet, mert a WP8 lefelé kompatibilis lesz.