Rekordnyereséget hozott a Galaxy

2012.07.06. 19:17

Csúcsra járatták az okostelefonok a Samsung nyereségét: a cég történetének legjobb, 5,9 milliárd dolláros profitját könyvelhette el az április és június közötti üzleti negyedévben. Mindezt úgy, hogy a cég forgalma elmaradt az elemzők várakozásaitól.  A Galaxy S 3 felfutása miatt a nyári hónapokban újabb csúcsdöntés várható, akár 25-27 százalékkal is lenyomhatják a mostani rekorderedményt.

A cég ugyan piacvezető a tévék és a memóriacsipek gyártásában is, az utóbbi években mégis az okostelefonos üzlet vált a legfontosabbá, mára a vállalat bevételeinek 70 százalékát ez az üzletág hozza. A tavasz különösen szerencsés időszak volt, a konkurensek közül a HTC és a Nokia súlyosan gyengélkedett, az Apple pedig épp félúton volt a tavalyi iPhone-verzió divatjának lecsengése, és az idei bejelentése között. A Samsung közben letarolta a piacot, a Galaxy S 3-ból egymagában 19 milliót adtak el, de a teljes Galaxy-család szárnyalt, egyes országokban 40-60 százalékkal emelkedtek az eladásaik. Az elemzők szerint a Galaxy-sikertörténetet csak az idén őszre várt, hatodik generációs iPhone fogja tudni megállítani, de mivel az Apple telefonjainak a Samsung a legnagyobb alkatrész-beszállítója, várhatóan ez sem fogja annyira érzékenyen érinteni a céget.

A Samsungnál a rekord, és a további bíztató kilátások ellenére sem ünnepelnek, az okostelefonos üzletág mellett ugyanis a cég többi szárnya elég halványan teljesít. A tévék piaca világszerte döglődik, gyakorlatilag csak a Samsung és az LG úszta meg a veszteségesbe süllyedést, ők is csak azért tudták növelni a piaci részesedésüket, mert a japán vetélytársak általános zuhanórepülésben vannak a Sonytól a Panasonicon át a Sharpig. Ezt tetézi a memóriacsipek piacának gyengélkedése, az euró alacsony árfolyama, és az elmélyülő európai válság (Európa a Samsung szórakoztató elektronikai részlegének legnagyobb piaca). Emiatt fordulhatott elő az az abszurdnak tűnő eset, hogy a cég történetének legnyereségesebb időszakában a vállalat részvényárfolyama 15 százalékot csökkent, és ezen a rekordot hozó pénzügyi jelentés bemutatása is csak egy százalékot tudott javítani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek