Teszteltük a hamis Iphone-t

2012.08.03. 10:51 Módosítva: 2012.08.03. 10:55
A budapesti utcákon az iPhone hamis verziója, amit alaposan leteszteltünk: megnéztük a sebességét, a kezelőfelületét és az új képességeket is. A készülék lassabb a többinél, a fényképezője ócska, Siri hangfelismerő nincs benne, de aki jól tud alkudni, az igazi készülékek 180 ezer forintos ára helyett 25 ezerért megkaphatja. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy nem ér meg ennyi pénzt sem.

Az új iPhone, amit nevezzük innentől gagyi iPhone-nak, 8 hónappal a valódi iPhone 4S modell után érkezett. Ennyi idő a mobilpiacon szédületesen gyors tempó, még Apple-mércével is: az első négy modell között mindig 12 hónap telt el, de a legutóbbi iPhone 4S már csak a 18. hónapra született meg.

A gagyi iPhone tök úgy néz ki, mint a két előző modell. De fémkeret érezhetően más, rosszabb anyagból van, az első és a hátsó fedlap törékeny üvegét lecserélték jó kopogós műanyagra. (Persze nézhetjük a jó oldalát, így nem kell attól tartanunk, hogy a készülék darabokra törik az aszfalton. A sokszor lesznobozott Apple-felhasználók így majd biztos meg sem akarják venni a készüléket, hiszen egy stapabíró készülékben, ami nem törik darabokra egy óvatlan mozdulatra, nincs semmi különleges. Az iPhone 4 és 4S modelleknek ugyanis üvegborítása van.)

A külsőről azonban térjünk át a hardverre és a szoftverre. A telefon teljesítménye olyan gyatra, hogy még a legolcsóbb androidos telefon is szárnyal ehhez képest. Érezni, hogyan küzd a processzor, amikor meg kell mozdítani a menüben az ikonokat. Sebességmérő teszteket sajnos nem tudtunk telepíteni, mert az App Store feliratú ikon, ami mögött elméletileg az alkalmazásboltnak kellene lennie, csupán a böngészőt nyitja meg, ahol nem találtunk letölthető appokat.

A készülék memóriája a beépített fájlkezelő szoftver szerint 64 gigabájtos, de amikor lepattintjuk a készülék műanyag hátlapját, egy 4 gigabájtos microSD memóriakártya kerül a szemünk elé, a processzorról pedig kiderült, hogy egy 200 megahertzes ARM9 chip, amit a gyártója középkategóriás telefonokba szánt. A beépített fényképező 3 megapixeles fényképeket készít, de vagy nagyon rossz minőségű a lencse, vagy a telefon egy kisebb felbontású képet nagyít fel - a fotók ugyanis elmosódottak, csapnivaló minőségűek. Telefonálni ugyan lehet a mobillal, de úgy halljuk a másikat, mintha egy dobozból beszélne.

A médialejátszó használata kínszenvedés, és nálam a második mp3-nál lefagyott. A YouTube és a Google Maps ikonja nem szoftvert nyit meg, hanem ezeknek a szolgáltatásoknak a weboldalát próbálja betölteni, kevés sikerrel. A Safarinak hazudott böngésző lassú, kezelhetetlen, és hibásan tördeli a weboldalak szöveghasábjait. Az időjárás app működik, de nem ugyanaz az adatok forrása, mint a valódi iPhone-okon, mert vannak apró eltérések. Az emlékeztetők egyáltalán nem és a jegyzetek appok egyáltalán nem működnek, a névjegyek felvétele nehézkes. Az a kevés program, ami valóban működik a készüléken, mind kellemetlenül fapados. Már az is nagy szó, hogy sikerült felcsatlakozni a wifire, mert a virtuális billentyűzet mindig más karaktert írt be, mint amelyik gomb fölött megérintettük a kapacitív érintőkijelzőt.

A gyártó olyan megbízhatatlan rendszert telepített a készülékre, hogy az akku töltöttségi szintjét gyakorlatilag lehetetlen megállapítani. A töltöttséget jelző ikonon csak háromféle értéket láttunk: 49 százalékot, 20-at vagy 5-öt. Meglepő, de 5 százalékról pár perc töltés után felugrott a mutató 49 százalékra, majd néhány másodperc után vissza húszra. Sohasem tudhatjuk, hogy a mobil mikor merül le.

Kelet felé nyit

A gagyi iPhone sok tekintetben szakít az Apple hagyományaival. Nem kell iTunes-t használni, ha egy fájlt akarunk átmásolni a készülékre. Egyszerűen összekötjük a telefont usb-n a számítógéppel, és a meghajtóba bemásoljuk a zenéket, képeket. Ezzel persze nem érdemes bajlódni, mert amint az előbb írtam, a zenelejátszó lefagy. Az Apple-féle iOS helyett egy nyitottabb rendszer fut a készüléken, ami mobilos Java programokat futtat. A készüléken van néhány minta alkalmazás, például “Angry bird” és “CutRope”, amik – kicsit eltérő néven – nagyon népszerűek az iOS platformon is.

A gagyi iPhone gyártója talán a sencseni gyárakban robotoló munkások előtt tiszteleg, mert a készülékre feltöltött tartalmak nagy része ázsiai. Az egyikben például lányok szoknyáját lehet fellibbenteni, és ha nagyon ügyesek vagyunk, a bugyi is láthatóvá válik. Egy másik erotikus appban pedig leradírozhatjuk a ruhát a hölgyekről. Emellett grátiszként néhány mp3 és egy videoklip ad némi ízelítőt az ázsiai popzenéből. Meglepő, de a videón az LG logója látható, talán egy kínai zenés reklámfilmet másoltak fel a mobilra.

Egyenlítő

A gagyi iPhone egy ócska hamisítvány. Doboza eredetinek tűnik, és a védőfóliába csomagolt készülék is hasonlít az igazira. De valójában ez egy pocsék készülék, ami nem ér meg 25 ezer forintot sem. Talán ötezret, és akkor szereztünk egy csúcstechnológiás papírnehezéket. Garanciális javításról nem érdemes álmodozni, a készüléken látható Apple-logó csak villogni jó.

Engem nem lepett meg, hogy léteznek ilyen hamisítványok, mert tavalyelőtt Sanghajban ennél cifrábbakat is láttam. De ott legalább kerek perec kimondták az eladók, hogy "csájníz ájfónt" árulnak, és büszkén mutogatták, hogy a készülékeik miben tudnak többet az eredetinél. Kedvencem a kihúzható antennás modell volt, beépített tévétunerrel. Az eladók természetesen ott is rafináltak voltak, de amikor az ember a Fake Market néven ismert piacon vásárol, legalább nem ringatja magát illúziókba.  • Hírek
  • Személyi kölcsön