Ezer embert kirúg a Sony Mobile

2012.08.23. 15:05

Tokióba helyezi át a központját a Sony Mobile, és az átszervezés ezer ember elbocsátásával jár. A drasztikus lépésre hat hónappal azután került sor, hogy a Sony Ericsson teljes egészében a Sony tulajdonába került, a japán vállalat megvette az Ericsson ötvenszázalékos részesedését a közös cégben.

A mobilgyártó központja jelenleg a svédországi Lundban található, és a változtatások elsősorban a svédországi munkatársakat érintik, innen 650 embert küldenek el. A svéd központ ennek ellenére tovább működik, a Sony Mobile szóvivője szerint a lundi irodában körülbelül kétezren dolgoznak majd a szoftverek és applikációk fejlesztésén. Az elbocsátások elsősorban a tanácsadókat érintik. Az elküldött munkatársak a Sony Mobile globális létszámának 15 százalékát teszik ki, a teljes átszervezés 2014 márciusára érhet véget.

A Sony célja a takarékosság, mert a cég szeretné, ha jövedelmezővé válna a mobilos üzletág. Ehhez azonban a vásárlókat is meg kell győzni arról, hogy a Sony termékeit válasszák. Suzuki Kunimasa, a Sony Mobile vezérigazgatója szerint ebben segítséget nyújthat, hogy a Sony a szélesebb portfólióját – például a szórakoztató elektronikát és a videojátékokat – szeretné összevonni a mobilos fejlesztésekkel. Ez pedig nem lesz egyszerű dolog.

A Sony Mobile nehezen tud lépést tartani a mobilpiac jelenlegi vezetőivel, az Apple-lel és a Samsunggal, de még a kisebb androidos riválisokkal, például a HTC-vel, a Motorolával és az olcsóbb termékeket kínáló kínai gyártókkal is meg kell küzdenie. A Gartner piackutató cég adatai szerint a Sony már nem tartozik a világ tíz legnagyobb mobilgyártója közé, pedig néhány évvel ezelőtt még a top 5-ben volt.