Jöhet a Bittorrent iPhone-ra

2012.09.08. 08:58

Váratlanul két, a Bittorrent fájlcserélő protokollal kapcsolatos alkalmazás is feltűnt az Apple App Store-jának kínálatában. Az eset azért érdekes, mert eddig minden ilyen típusú programot, szigorúan tiltottak az iphone-os és ipades kínálatból, de még azokat is, amelyeknek a leírásában csak felbukkant a Bittorrent kifejezés. A hivatalos indoklás az App Store indulása óta az volt, hogy az ilyen alkalmazások segítségével nagyon gyakran jogsértő dolgokat művelnek a felhasználók, ezt pedig az Apple igyekszik távol tartani a telefonjától és táblagépétől. (A pletykák szerint ez a nagy zenekiadók egyik feltétele volt az iTunes zenebolt árrésiről szóló alkudozás során.)

Úgy tűnik, az Apple most meggondolta magát, az App Store-ban ugyanis néhány napja zavartalanul és hivatalosan elérhetők a Conttrol és a Transmission RPC nevű alkalmazások, mindkettő abban segít, hogy az egyszeri fájlcserélő a telefonjáról tudja elérni az asztali számítógépén futó Bittorrent-klienst, ahol le- és feltöltéseket tud elindítani , megállítani, törölni, és hasonlók, mintha csak a gép előtt ülne. Érdemes megjegyezni, hogy a két alkalmazás csak az asztali gép kiterjesztése, a telefonra, illetve tabletre nem lehet velük torrentről fájlokat letölteni, vagy megosztani másokkal.

Az Apple nem kommentálta a hírt, így nem lehet tudni, pontosan mennyiben változott az eddigi szabályzat a fájlcserével kapcsolatos alkalmazásokról. Lehet hogy véletlen egybeesés, mindenesetre a tiltás enyhítése pár nappal azután jött el, hogy a Bittorrent Inc. kiadta az első hivatalos androidos verziót a legnépszerűbb torrentes kliensből, a uTorrentből.  • Tippek
  • Árfolyam