Kiegészítőkön nyerészkedhet az Apple

2012.09.13. 11:46
Kisebb előrelépés az iPhone 5 az előző modellhez képest, de néhány felhasználónak inkább nyűg lehet a frissítés, mintsem előny. Az LTE nem használható mindenhol, a töltőhöz átalakító kell.

Az iPhone 5 bemutatóján az okostelefon látványosabb tulajdonságaira koncentráltunk, de az üveg és alumínium burkolat mögött számos kellemetlen újítás is akad. Az Apple készüléke támogatja a szupergyors LTE mobilhálózatokat, de aki rendszeresen jár külföldre, annak nagyon oda kell figyelnie, hogy melyik modellt választja. Ha a világ összes LTE hálózatán használni szeretnénk az iPhone 5-öt, akkor mindjárt három készüléket kellene vennünk.

Nemcsak a színek és a háttértár mérete alapján lehet különbséget tenni az iPhone 5 modelljei közt, hanem a bennük lévő csipek alapján is. Az A1428 számozású GSM készülék az Egyesült Államokban és Kanadában a 700 megahertzes és AWS frekvenciatartományokban képes LTE hálózatra csatlakozni. A CDMA hálózatokra kiadott A1429 az amerikai Verizon és Sprint hálózatai mellett a japán KDDI hálózatát ismeri, az 1-es, 3-as, 5-ös, 13-as és 25-ös sávokban képes adatot forgalmazni. Végül az A1429-es modell GSM változata főleg az európai LTE hálózatokat kezeli, Németországban és az Egyesült Királyságban is használható, valamint Hongkongban, Dél-Koreában, Japánban és Ausztráliában az 1-es, 3-as és 5-ös LTE-sávokon.

Európa, szabványok

Az Apple vezérei a sajtótájékozatatón többször is büszkén elmondták, hogy a mérnökeik nagyon jól tudnak takarékoskodni a hellyel, szinte mindennek csökkenteni tudták a méretét. Ennek érdekében cserélték le a SIM-kártyát is, az iPhone 5 a korábbi microSIM-nél 40 százalékkal kisebb nanoSIM-kártyákat kezeli. Ez jó hír, a SIM-kártyával a legtöbb felhasználónak nincs semmi dolga. Vásárlás után behelyezzük a készülékbe, és utána legalább két évig hozzá sem kell nyúlni.

Teljes, mini, micro és nano SIM modulok
Teljes, mini, micro és nano SIM modulok
microshit

Annál többször kell azonban használnunk az új Lightning csatlakozót, ami a készülék töltését és adatkapcsolatát biztosítja. A Lightning port harmadakkora, mint a korábbi széles és lapos csatlakozó, és annál sokkal ellenállóbbnak tűnik. De a felhasználóknak nagy árat kell fizetniük a változásért, főleg ha a korábbi iPhone-hoz vagy iPodhoz számos kiegészítőt vettek maguknak. Az új készüléket nem lehet majd rákötni a százezer forintos hangrendszer beépített iPhone-dokkolójára, csak ha közbeiktatunk egy átalakítót. Így azonban a mélyített dokkoló nem támasztja meg a mobilt, az egy pár centis adapteren fog lifegni.

Mivel az Európai Unió nem nézi jó szemmel a szabványtól eltérő csatlakozókat, készült egy microUSB adapter is, ami a fenti képen látható. Az ötezer forintos átalakítóval már szabadon használhatjuk bármelyik százforintos microUSB kábelünket.

Jó üzlet a kiegészítő

Az Apple termékeihez készült kiegészítők nagyon sok profitot termelnek, az NDP Group piackutató cég szerint tavaly csak az Egyesült Államokban kétmilliárd dolláros forgalmat generáltak az iPadhez, iPodhoz és iPhone-hoz készült tokok, hangszórók és adatkábelek.

Egyébként a kiegészítők gyártói sincsenek sokkal jobb helyzetben, mint a vevők, mert az Apple előttük is titkolózik, és emiatt csak az utolsó pillanatban tudják meg, hogy pontosan mekkora tokokat kell készíteniük az éppen bejelentett modellhez.

Persze néhány cég már a kiszivárgott információk alapján elkészítette a tokok és adapterek prototípusait. Amint az Apple hivatalosan is bemutatta az új készüléket, elvégezték rajtuk az utolsó simításokat, hogy amikor a felhasználókhoz kerülnek a drága okostelefonok, rögtön tudjanak hozzá védőtokot venni.  • Tippek
  • Biztosítás