Lelassul az LTE-hálózat az iPhone 5 miatt?

2012.09.14. 10:40

Az iPhone első három változata teljesen felborította az Egyesült Államok mobilhálózatainak fejlődési ütemét. Az Apple okostelefonjának megjelenése előtt arra számítottak a szolgáltatók, hogy az előfizetőik csak lassan térnek át az okostelefonokra, és fokozatosan növekszik majd az adathálózat terhelése. De az iPhone-t használók teljesen rákattantak a mobilnetre, hirtelen megugrott a fogyasztás, és az AT&T nem tudta tartani a lépést. Az eredmény katasztrofális volt: megszakadtak hívások, nem mentek el üzenetek, akadozni kezdett a letöltés.

Azóta persze az USA telekommunikációs szervezete eladott a szolgáltatóknak rengeteg új frekvenciasávot, amelyeken elindult a negyedik generációs LTE szolgáltatás. Ezek a frekvenciák még nincsenek túlzsúfolva, mert kevés LTE-s készüléket árulnak, és ennek köszönhetően a felhasználók jó válaszidejű hálózaton, akár 20 megabites sebességgel is böngészhetnek. De vajon meddig? A Verge című technológiai szaklap azt írja, hogy Chicagóban már a Samsung Galaxy S III érkezése is érezhető lassulást produkált, és ehhez kell hozzáadni az iPhone 5-öt, ami várhatóan még elterjedtebb készülék lesz. Ha a múltból indulunk ki, akkor egy idő után hipermodern LTE-n is szívás lesz telefonálni.

A JP Morgan elemzői valamivel árnyaltabban fogalmaznak a várható helyzettel kapcsolatban. Az iPhone 5 megjelenésének egyik legnagyobb nyertese lehet az Ericsson, hiszen a svéd cég látta el LTE-s hálózati berendezésekkel a legnagyobb amerikai mobilszolgáltatókat, a Verizont és az AT&T-t. A szolgáltatók várhatóan még több eszközt - intelligens, önmagukat optimalizáló hálózati eszközöket, forgalmas gócpontokat lefedő mikrocellákat - vesznek majd az Ericssontól. Az iPhone 5 bevezetésének legnagyobb vesztesei a JP Morgan szerint pont a szolgáltatók lesznek, hiszen jelentős beruházásokra lesz szükségük, hogy kiszolgálják az igényeket. Emiatt pedig csökken majd a felhasználókra vetített nyereségük.

Az AT&T szóvivője, Seth Bloom azt nyilatkozta a Verge-nek, hogy tanultak a múltbéli eseményekből, és ez alapján építik fel a 4G LTE hálózatukat, amely sokkal fejlettebb topológiájú, mint amilyen a néhány évvel ezelőtti hálózat volt. Sőt, az LTE használata jelentősen csökkenti majd a 3G HSPA+ hálózatok terheltségét, így azok éppenséggel felgyorsulhatnak, stabilabbá válhatnak az iPhone 5-nek köszönhetően.  • Hírek
  • Bankszámla