Osztályzat az iPhone 5-re: ötös alá

2012.09.22. 11:17

Péntek este kilenckor egy Steve Jobs-hasonmás meghozta az iPhone 5-öt Münchenből, egy héttel a telefon magyarországi megjelenése előtt. A szolgáltatóknál az első napon elfogytak az előrendelhető készülékek, ami megfelel a nemzetközi trendnek: milliók vágynak az Apple okostelefonjára. Az első benyomásom az, hogy jó okuk van rá. Nagyon jól néz ki a szürkés hátlap és a kidomborodó üveg az elején. Furcsán hosszúkás, de nem vastagabb az előző modellnél, az iPhone 4S-nél.

De a tesztelés nem egyszerű: a gépre kötött iPhone 5 rögtön beszólt, hogy SIM-kártya nélkül nem aktiválható, enélkül pedig nem lehet rá belépni. Ez a dög nano SIM kártyát igényelt, ami pont nem volt kéznél, mert hazánkban most még nehéz beszerezni. A megoldás? Szükség van egy jó leírásra, egy Fiskars ollóra, tonnányi türelemre a vagdosáshoz, és micro SIM kártya pár perc alatt pont jó méretűre zsugorodik.

Beépített zuhanyrózsa

Az iPhone 5 formája az elődök által kijelölt úton halad tovább. Szép és izgalmas anyagokból rakták össze, pontosak az illesztések. Ez megfizethető luxus, többek számára elérhető, mint egy Lexus. A gombok ugyanolyan színűre vannak festve, mint a készülék kerete, szépen beleolvadnak a környezetükbe. Az elhelyezkedésük nem változott a 4S óta, tehát akinek eddig is iPhone-ja volt, az a megszokott mozdulatokkal tudja használni az 5-öst is.

Az egységes eleganciát csak a mobil alján lévő hangszórónyílások törik meg; zuhanyrózsákon vannak ilyen méretű lyukak. A gyári fülhallgató azonban tökéletes: szép a formája, és elég hangos is, meglepően jól dübörögnek a basszusok. Az is előnyös változás, hogy a fülhallgatót most már alul kell csatlakoztatni, így kisebb a veszélye annak, hogy beleakadunk valamibe a zsinórral.

Az iPhone 4 teljes üveg hátlapja gyakori szereplő volt a töréstesztekben, de az Apple szerencsére lecserélte egy szép alumínium lapra. Persze maradt még üveg a hátlapon, ami az antennák miatt előnyös: javítja a telefon adatátviteli képességét. Egyébként az antenna még mindig végigfut a készülék peremén, de egyszer sem sikerült reprodukálni a halálos fogást, amikor a kéz érintésétől egyszer csak elmegy a térerő.

Pixelhalmozás

Eleinte furcsa volt azt hallani, hogy az Apple rászánta magát a kijelző megnövelésére, mert a formatervezők korábban azt hangoztatták, hogy az iPhone 3,5 hüvelykes kijelzője pont ideális. De az Apple okosan bővített 4 hüvelykre: csak a készülék magassága változott. Széltében néhány tizedmilliméterrel keskenyedett, tehát a hüvelykujjunkkal kényelmesen átérjük a kijelzőt. A készülék súlypontja ettől ugyan magasabbra került, de mivel az iPhone 5 elképesztően könnyű lett (csak 112 grammos), ezt észre sem lehet venni.

Természetesen a nagyobb kijelző nagyobb felbontást is jelent, most már 1136x640 pixel fér el a mobilon. Erre azt is mondhatnánk, hogy ezzel vált tökéletessé az iOS felbontása, hiszen ez 16:9 képarányt jelent. Bármi, ami megjelenik a telefon kijelzőjén, ugyanúgy mutatna egy tévén is. Nem kell a videókat konvertálni, levagdosni a széléből (vagy fekete csíkot tenni köré). Az iPhone 5 jól bírja a napfényt, de ebben nem történt nagy változás a 4S óta.

Ha már megemlítettem a videókat, érdemes néhány szót ejteni a kamerákról is. A védőburkolat most már ellenálló zafírkristály, ami mögött f/2.4 rekesznyílású ötrészes lencse és 8 megapixeles szenzor van, ami 1080p felbontású videókat tud rögzíteni. Ez nem nagy változás a 4S kamerájához képest (egy kicsit gyorsabban tudunk exponálni), de a videotelefonáláshoz használt első kamera vga-ról 720p felbontásúra javult, aminek már itt volt az ideje, a riválisok is ezt a minőséget határozták meg minimumként a csúcskategóriás készülékekben. A kamera szoftveresen is bővült, az iOS 6-ban megjelent a panoráma mód, ami a gomb egyszeri megnyomása után automatikusan exponál, ahogy körbeforgatjuk a készüléket.

Villámcsapás után

Mindegyik cég életében eljön az a pillanat, amikor egy nagyon elterjedt, de idővel elavulttá vált alkatrészt muszáj lecserélni. Gondoljunk csak a Nokia-féle pop-portra és az eleinte még nagylyukú, majd később kislyukú töltőre. A finn cég évek alatt szabadult meg tőlük, engedve a micro USB-t támogató szabályozói nyomásnak.

Az Apple szerencsére nem az a cég, amely könnyen meghajol a szabályozó bürökraták előtt. A széles és lapos Dock csatlakozót az ismételten nem szabványos Lightning csatlakozóra cserélte, és ennek a váltásnak lesznek a legsúlyosabb következményei: minden olyan eszközhöz adapter kell, amin beépített Dock csatlakozó van. Márpedig világszerte több mint háromszázmillió ilyen Apple-eszköz van a felhasználóknál, és ki tudja mennyi Dock-csatlakozós erősítő, hangszóró és egyéb ketyere. Ha ezek az emberek iPhone 5-re váltanak, rögtön vehetnek egy 30 dolláros adaptert is, ami jócskán megnöveli a készülék árát. Ugyanakkor a Lightning sokkal könnyebben használható, mint a Dock vagy a microUSB, mert könnyebb csatlakoztatni és ellenállóbbnak tűnik.

Pörögnek a bitek

Egy okostelefonon a jó felhasználói élményhez elméletileg két dolog szükséges: sok megabites letöltési sebesség és sok megahertzes processzor. A megabitekkel nem is lesz gond, hiszen a magyar HSPA+ hálózatokon néhol már 21 vagy 42 megabit per másodperces letöltési sebességet kapunk, ami bőven elég az online zenehallgatáshoz és videózáshoz. A T-Mobile pedig azt ígéri, hogy még az idén elérhetővé teszi az iPhone-okon az LTE-t is. Az iPhone 5-ben a wifin is javítottak, és már 5 GHz-en is csatlakozhatunk a hotspotokra. Van bluetooth 4.0 és gps is, szóval rádiós technológiákban nem érezhetünk hiányt. Ja, hogy nincs NFC az iPhone 5-ben. Ezen nem érdemes lovagolni, mert az NFC beépítésének csak akkor lett volna értelme, ha a lakásunk és az irodánk már tele lenne más NFC-s kütyükkel és címkékkel, és lenne mihez csatlakozni a mobillal. Egy jelenleg fölösleges rádiós csip maradt ki az iPhone 5-ből.

A processzor megabitjeinél azonban nem beszélhetünk ilyen kimagasló értékekről, a Geekbench nevű mérőeszköz csak kétmagos 850 megahertzes ARMv7 processzort, 1 gigabájt memóriát és 16 gigabájt tárhelyet lát az iPhone 5-ben. Az a szerencse, hogy egy tesztben nem a mérőszoftvereket vizsgáljuk, hanem magát a telefont. Abban nem is találtunk hibát, az iPhone 5 ugyanolyan gördülékeny és gyors, mint az elődjei; egyszer 18 program futott a háttérben, amit észre sem lehetett venni, nem lassult be a rendszer. A teljesítményhez ráadásul nagyon jó fogyasztás társul, aktív használattal is simán kibír egy egész napot a készülék, csak éjszakára kell konnektorra dugni.

Az iPhone 5-ön debütál az iOS 6 operációs rendszer is, amiben sok lényeges újítás van az előző verzióhoz képest. A leginkább vitatott változás a Google Maps lecserélése az Apple saját térképszolgáltatására, és ebből az derül ki, hogy nem lehet egyik napról a másikra összerakni a világ legjobb térképét. A magyarországi látnivalókat, éttermeket és utcákat megtalálja, van műholdas és rajzolt nézet, tehát az alapok megvannak.

De ma már ennél sokkal több kell, a rivális Google és a Nokia például tömegközlekedéssel kapcsolatos információkat is közöl, ismeri a menetrendeket, és enélkül nem is érdemes Budapest utcáin barangolni. A lehetőség megvan a bővítésre, a térképhez hozzáilleszthetők más appok. Az Apple térképének 3D nézete is hiányos egyelőre, hazánkban nem találtam egyetlen megrajzolt épületet sem. A Google sokkal több városban felhúzta a virtuális épületeket, ami a szuperközeli fotókkal és az utcanézettel együtt nagy segítséget nyújt a navigációban.

A Passbook nevű kártyatartó alkalmazás most nagyjából annyira hasznos, mint a böngészők 1994-ben. Elvégzi a feladatát, de a tartalom hiányzik. A Passbook különféle hűségkártyák, koncertjegyek, vócserek és beszállókártyák biztonságos tárolására jó, de egyelőre csak annak, aki az iHotel, a Lufthansa, a United vagy az American Airlines szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Érdemes lesz figyelemmel követni, hogy milyen ütemben bővül a kínálat, mert a Passbook gyorsabban megvalósíthat sok olyan szolgáltatást, amit mások inkább az NFC-vel szerettek volna bevezetni.

Mire lesz elég?

Kíváncsian várom az Apple negyedéves eladási statisztikáit, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy a bolt polcáról ezt a telefont emelném le. Vannak benne előrelépések, de kisebb visszalépések és kezdetleges megoldások is, amik talán a jövő év elejére válnak használhatóvá. A forma szinte tökéletes, és a beépített szolgáltatások bővülése ellenére egyszerű a használata. Aki már tízezreket költött iOS-es programokra, és szereti ezt a rendszert, annak nagyon ajánlom az iPhone 5-öt. Annak is érdemes kipróbálnia, aki nem elkötelezett Apple-rajongó, és nem zavarja a térkép sok hiányossága. Ez egy tömegtelefon, ezt bizonyítja az a sok millió szavazat, amit a vevők a pénztárcájukkal adtak le az iPhone 5-re.