Ettől az apptól a hatóságok is rettegnek

2012.10.11. 11:46

A mobiltelefonon átáramló üzenetek, beszélgetések és online tartalmak egyáltalán nincsenek biztonságban. Aki fontos információk birtokában van – legyen szó akár egy kémről, vagy egy szaftos történeteket ismerő sztárról –, azt a hekkerek nagy eséllyel meg is akarják támadni. Sokféle módszer a rendelkezésükre áll, és az a legkellemetlenebb, hogy nem feltétlenül kell feltörni a célszemély telefonját: már a levegőben elcsíphetik a wifin vagy mobilhálózaton sugárzott adatokat.

Magyarán van egy hatalmas biztonsági rés, amit egy elitkatonákból és titkosítási szakértőkből álló csoport igyekszik betömni. A Silent Circle nevű alkalazást fejlesztő csapat egyik tagja Mike Janke, aki a haditengerészet egyik elitalakulata, a Navy SEAL tagja volt, a társa pedig Phil Zimmermann titkosítási guru, a Pretty Good Privacy (PGP) rejtjelező szoftver megalkotója.

A Silent Circle nevű alkalmazás jövő héten jelenik meg az Apple App Store kínálatában, és havi húsz dollárért katonai szintű titkosítással lát el minden hívást, üzenetet, emailt és videót. A rejtjelezési műveletet az iPhone végzi el, így tehát a kormányok és a hatóságok nem tudnak hozzáférni a titkosítatlan adatokhoz. A szoftverben még egy önmegsemmisítő mód is van, amely egy megadott idő után kitöröl minden tartalmat a készülékről. A súlyosabb üldözési mániában szenvedő ügyfelek akár hang- és adatcsomagot is vehetnek az appot fejlesztő cégtől.

Bár a titkosításnak hála a bűnözők is könnyen elbújhatak a hatóságok elől, az alkalmazás nagy segítséget nyújthat azokban az országokban, ahol nem tartják tiszteletben az állampolgárok jogait, és az embereknek kormányzati megfigyeléstől kell rettegniük.  • Hírek
  • Bankszámla