Szörnyeteget épített a Samsung

2012.10.15. 23:59

Zavarba hoz a Samsung Galaxy Note II okostelefon. Egyre gyakrabban látok az utcán péklapát méretű mobilra bambuló embereket, többnyire neteznek vagy sorozatot néznek. De hogy ezt miért egy telefonnal teszik, azt nehéz megérteni. Ezekre a feladatokra sokkal alkalmasabbnak tűnik kisebb méretű tablet, amiknek a 7 hüvelykes kijelzője pont videózásra van belőve, a nagyobb felületen a webes tartalmak is jobban látszanak, és szórakozás közben nem a telefonunk akkumulátora merül.

Első blikkre az értintő toll, a stylus is visszalépésnek tűnik, elvégre 5 évvel ezelőtt azt ünnepeltük, hogy végre az ujjainkkal is normálisan kezelni tudjuk az érintőkijelzőket. Ezek a kételyek azonban könnyen félresöpörhetők, mert a Samsung már bizonyított, a Galaxy Note első változatából több mint 10 milliót adott el. A Galaxy Note II is hasonló sikerre számíthat, mert az új tablet-okostelefon hibrid papírforma szerint minden tekintetben jobb lett. Kijelzője már 5,5 hüvelykes, a négymagos 1,6 gigahertzes processzor bitang erős, és a kijelzőt manipuláló toll is sokkal okosabb.

A Note II úgy néz ki, mint egy nagyobbra nőtt Galaxy S III. Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire szépek ezek a készülékek, de az biztos, hogy láthatóan és érezhetően műanyagból készültek, ami nem szerencsés a legmagasabb árkategóriában. Az egyszerű burkolat az olcsóbb laptopokéra hajaz, és a fényes felületen jól látszanak az ujjlenyomatok. A készülék ergonómiája elfogadható, a Note II belesimul a tenyerünkbe, és a gombok is jó helyen vannak. De ekkora méretnél jobb lett volna a fülhallgató aljzatát alulra helyezni. Sokan ellenzik ezt, de valószínűleg csak addig, amíg egy előttük elrohanó ember bele nem akad a zsinórba, hogy az óvatlan mozdulattal lerántsa a készüléket a betonra.

A nagyobb méretnek persze vannak hátrányai, az például sokaknak zavaró lehet, hogy gyakorlatilag lehetetlen egy kézzel irányítani a készüléket. A menüket és az ikonokat még nagyméretű férfitenyérrel sem lehet normálisan elérni. Létezik egy beállítás, amivel legalább a tárcsázót és a virtuális billentyűzetet egykezes használathoz tudjuk igazítani, ilyenkor ezek az eszközök a kijelző egyik szélére kerülnek. De ettől még az összes többi programnál fel és alá kell csúsztatni a kezeinket a telefon két pereménél, hogy elérjük a gombokat.

Mivel alapból is csak két kézzel kezelhető a Note II, a használatóságon semmit sem ront a stylus. Sőt, inkább csak előnyökkel jár, amennyiben hozzá tudunk szokni. Különösen izgalmas az a funkció, hogy a toll a kijelző érintése nélkül is képes akciókat indukálni, például a (nem gyári!) Facebook alkalmazásban a kijelző érintése nélkül lehet fel- és lefelé gördíteni, a naptárban pedig elég a tollat az egyik nap fölött lebegtetni, és nagyobb méretben előugrik az aznapi események listája.

A toll sokkal jobban illik a Note II-höz, mint az általunk nemrég letesztelt Galaxy Note 10.1-es táblagéphez. Az 5.5 hüvelykes méretű telefon akkora, mint egy átlagos jegyzettömb, tehát az egyik kezünkkel erősen megragadjuk, miközben a másikban lévő tollal akár állva, ülve vagy fekve is kényelmesen tudunk firkálni a kijelzőjére. Ezzel szemben a Samsung 10,1 hüvelykes táblagépe sokkal inkább profi tervezőknek és grafikusoknak való; rajzolás közben muszáj lapos felületre fektetni, és út közben nem kényelmes a használata.

Az megint más kérdés, hogy nekem valahogy nem esik kézre a toll használata, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy vásárlás előtt mindenképpen próbálja ki. Majdnem kétszázezer forintos árával a Note II túl drága ahhoz, hogy legyen egy kényelmetlenül nagy telefonunk, aminek a fő funkcióját nem szeretjük használni. Szövegek írása közben az okozott gondot, hogy az irodában a laptopomon sokkal gyorsabban tudok gépelni, út közben pedig (beleértve a Note II-t is) sokkal pontosabban dolgozik a Swiftkey X virtuális billentyűzet, aminek már tökéletesre fejlesztettem a prediktív szótárát, ezért pillanatok alatt írok be vele mondatokat.

Persze vannak olyan szituációk, amikor praktikus lehet a toll. Például amikor nyilat kellene rajzolni egy térképre, vagy bekarikázva kivágni egy részletet egy weboldal képernyőmentéséből, hogy azt továbbküldjük. De pechemre ezek a szituációk nem nagyon akarnak szembejönni velem. Inkább elküldöm a pontos címet, vagy a Google Maps linkjét, és egyszerűbb elküldeni a teljes képernyőmentést, némi magyarázó szöveggel, mert ehhez nem kell tollat elővenni.

A használatról térjünk át magára a hardverre. A Super AMOLED kijelző fényes, telítettek rajta a színek és nagy szögből látható a megjelenített tartalom. A feketék mély sötétek, ami élvezetessé teszi a mozizást és a játékot. Talán meglepő, hogy a Samsung nem növelte, hanem csökkentette a felbontást – a korábbi 1280*800 helyett csupán 1280*720 pixel látható –, de így pontosan 16:9-es lett a képarány, aminek az előnyét talán senkinek sem kell elmagyarázni. A processzor a korábbi kétmagosról négymagosra erősödött, a memória 2 gigabájtos, míg a beépített háttértár akár 64 gigabájtos is, lehet. Az akkumulátor kapacitása az első Note-hoz képest 20 százalékkal nőtt, és tapasztalataink szerint a Note II lazán kibír több mint 24 órát.

Mivel a Samsung az Android legfrissebb, 4.1-es változatát telepítette fel a készülékre, a Note II beállítási menüje a lehető legkiforrottabb, és már az alaprendszer sok plusz szolgáltatást tartalmaz. A Google Now közvetlenül a lezárt kijelzőről elindítható, pedig a Samsungnak is van egy hanggal vezérelhető megoldása, az S Voice.

A Samsung természetesen a Note II-re is Touchwiz kezelőfelületet rakott, vagyis az Androidot rendesen megpakolta a saját extráival. A rendszer minden egyes szegletében rábukkanhatunk olyan plusz ikonokra, amiket a Samsung rakott oda. Egy részük praktikus, például a legördülő értesítési területen tudjuk ki- és bekapcsolni a telefon számos funkcióját (wifi, bluetooth, ilyesmik), ami azért jó, mert nem kell ehhez külön widgetet rakni a főmenübe. Előfordulnak túlkapások is, a fotókon például másfél tucatnyi parancsot hajthatunk végre, a lista teljesen átláthatatlan. Ezekkel még együtt lehet élni, de azért akadnak érthetetlen megoldások is, mint a képen is látható előugró böngésző, ami gyakorlatilag egy lebutított wapos felületet jelenít, és kitakarja a mögötte futó alkalmazás egy részét.

A gyári hangbeállításoktól pedig a falra lehet mászni. A Samsung azt állítja, hogy a mérnökeit a természet ihlette meg, de ezek a hanghatások inkább emlékeztetnek egy hibás bojlerre, amit sürgősen meg akarunk javíttatni, hogy végre ne csöpögjön.

Nehéz telefonnak tekinteni a Galaxy Note II-t, és a Samsung is egy külön kategóriát talált ki rá: a phone és a tablet angol szavak összekeveréséből jött ki a phablet, amit magyarosan talán tabletfonnak nevezhetünk. Ez a készülék a testet öltött kompromisszum: rengeteg előnyös tulajdonsága van, de nagyon esélyes, hogy valamit kellemetlennek fogunk találni. Mély zsebek kellenek hozzá (átvitt értelemben is), de nagyon jó rajta filmeket nézni. Ha szeretünk firkálva jegyzetelni, akkor a Note II a legjobb választás, de nem tudunk egy harmadik kart növeszteni, hogy a használata közben kapaszkodni is tudjunk a metrón. A legújabb Android és az erős processzor pedig brutális szörnyeteggé teszi a Note II-t, de el kell viselnünk, hogy kinézetre is az.

A Samsung Galaxy Note II-t a speedshop.hu adta kölcsön, hogy ki tudjuk próbálni.

  Galaxy S III Galaxy Note Galaxy Note II
Méret 136,6 x 70,6 x 8,6 mm 146.9 x 83 x 9.7 mm 151.1 x 80.5 x 9.4 mm
Súly 133 g 178 g 180 g
Kijelző 4,8" Super AMOLED,
720 x 1280 px
5,3" Super AMOLED, 800 x 1280 px 5,5" Super AMOLED, 720 x 1280 px
Tárhely 16/32/64 GB + kártya 16/32 + kártya 16/32/64 GB + kártya
Mobilnet HSPA+: 21/5,76 Mbps HSPA+: 21/5,76 Mbps, LTE HSPA+: 21/5,76 Mbps, LTE: 100 Mbps
Wifi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot 802.11 a/b/g/n, DLNA,Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot 802.11 a/b/g/n, kétsávos, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
Bluetooth 4.0 A2DP, EDR 3.0 A2DP, EDR 4.0 A2DP, EDR, LE
NFC van opcionális van
Fő kamera 8 megapixel, 3264x2448 pixel, 1080p@30fps 8 megapixel, 3264x2448 pixel, 1080p@24-30fps 8 megapixel, 3264x2448 pixel,
1080p@30fps
Első kamera 1,9 MP, 720p@30fps 2 megapixel 1,9 MP
Oprendszer Android 4.0.4 Android 4.1-re frissíthető Android 4.1
CPU/GPU négymagos 1.4 GHz,
Mali-400MP
kétmagos 1.4 GHz,
Mali-400MP
négymagos 1.6 GHz,
Mali-400P
Rádió sztereo FM, RDS-sel sztereo FM, RDS-sel sztereo FM, RDS-sel
GPS a-gsp és glonass a-gsp és glonass a-gsp és glonass
Akku 2100 mAh 2500 mAh 3100 mAh
Ár 165-180 ezer forint 110-130 ezer forint körülbelül 200 ezer forint