Erős és egyedi a Windows Phone 8

2012.11.13. 18:04 Módosítva: 2012.11.13. 18:12
A Microsoft átalakulásának egyik fontos mozzanata volt a Windows Phone 8 megjelenése. Az operációs rendszert új alapokra húzták fel, a kinézete is megújult, és a gyártók most már erősebb hardverre tudják feltelepíteni. A csúcskategóriás HTC 8X-en próbáltuk ki a WP 8-at.

Harry Houdini megirigyelné azokat a szemkápráztató trükköket, amiket a Windows Phone 8 operációs rendszer bevet. Miként lehet egy 4,3 hüvelykes kijelzőt használhatóvá tenni, hogy a kisebb kezűek is elérjék a programindító csempéket? Le kell csalni a felső egy centimétert, így a hasznos felület csak 3,8 hüvelyk átlójú téglalapon terül el, ami közel van a használhatósági etalonnak tekintett 3,5 hüvelykes képátlóhoz. Hogyan lehet a régi működési alapelvek megtartása mellett új dizájnt bevezetni? Az ikonoknak szánt négyzetrácsot ki kell tölteni színnel.

Lassú átmenet

Annak, aki még nem használt Windows Phone készüléket, újdonság lehet, hogy milyen egyszerűen személyre lehet szabni a kezelőfelületet. Szinte mindegyik alkalmazás felajánlja, hogy a főmenübe tűzzünk valamit; ez lehet indítóikon, egy zenei album, névjegyek csoportja, vagy egy mappa a levelezésünkből. Teljesen el tudjuk távolítani a főmenüből a személytelen és statikus ikonokat, hogy ott csak a legfontosabb információk legyenek láthatók. A többi tartalmat úgyis megtaláljuk az alkalmazásokban.

Az alábbi osztott képen jól látszik, hogy miként nézett ki a teszteléshez kölcsönkapott HTC 8X telefon a gyári elrendezéssel, illetve azután, hogy teljesen a személyes igényeimhez igazítottam a főmenüt. Például nem használom a OneNote jegyzetelőt, mert az Evernote jobban tetszik. Ezen kívül szeretem gyorsan elérni a családtagjaimat és a rovattársaimat, és kiemelten fontosak a feleségemtől érkező levelek.

fomenu

Az előző verzióhoz képest megváltozott a zárolási képernyő is, a Windows Phone 8-ban (WP 8) öt alkalmazás értesítéseit tudjuk megjeleníteni. A háttérkép vezérlését is programokra bízhatjuk, a HTC például időjárási adatokat jelenít meg, a Bing a háttérképet cserélgeti, a Facebook pedig a falról válogat fotókat.

Mélyebb bugyrokban

Az sem meglepő, hogy a Microsoft gondolt a gyermekes felhasználókra. Nyilván senkinek sem kell elmagyarázni, hogy egy hisztériás gyereket milyen gyorsan megnyugtathatunk egy kézbe nyomott kütyüvel, tehát életbevágó megoldásról van szó. A Windows 8-on ehhez létre kell hozni egy felhasználói fiókot, amin bejelöljük, hogy gyermek használja. Okostelefonon egy fokkal egyszerűbb a helyzet, a Gyermeksarok nevű app látja el a poronty felügyeletét. Ebben egyenként kiválasztjuk a gyermekbarátnak vélt zenéket, videókat, játékokat és alkalmazásokat, és abban a megnyugtató tudatban nyomjuk utódunk kezébe a mobilt, hogy nem fog a nevünkben sms-eket küldözgetni. A Gyermeksarokból természetesen csak jelszóval lehet kilépni.

Ez a családbarát megoldás a rivális platformokon nem található meg; az Android felhasználói fiókokat csak a legfrissebb 4.2-es verzióban nyújt, ami most még csak az új Nexusokon érhető el, az Apple iOS-ben pedig egyáltalán nincs ilyen funkció.

Kommunikáció

Sajnos az előző verzióból megmaradt néhány apróbb hiba, például a főmenü csempéjéről akkor is eltűnik az olvasatlan levelek száma, ha csak egy emailt olvastunk el, és több tucatra másikra egy pillantást sem vetettünk.

A telefonálásban nem történt nagy változás, vagy legalábbis nem olyan, amit a júzer is látna. Pedig a kód igencsak megújult, az alkalmazás fejlesztők ugyanis beépíthetik a rendszerbe a saját VoIP-telefonjukat (mint amilyen a Skype vagy a Viber). Így a felhasználónak nem kell törödnie az különböző VoIP-alkalmazások ki-be kapcsolgatásával, ha egyszer telepítette, fogadhatja a hívásokat.

Sajnos az üzenetküldés nem lépett ekkorát előre, pedig nagyon jó lenne Gmailt vagy más, Jabber-alapú csevegőszolgáltatást is bekötni a rendszerbe. A Microsoftnak érdemes lett volna támogatnia a szabványos megoldásokat, mert a csoportos csevegésre alkalmas Szobák funkció, amiben a tagok naptárat és üzeneteket oszthatnak meg egymással, bosszantóan zárt rendszer. Csak Windows Phone alatt működik, így hiába hívtam meg a feleségemet csevegni, Androidról nem tudott csatlakozni. Ez a szabványos és nyílt Jabber (XMPP) protokollal nem lenne probléma.

Rohanó világ

A második legfontosabb eszköz a telefon böngészője, ami a WP 8-ban az Internet Explorer 10-es verziójára frissült. Nem lehet okunk panaszra, a Javascript teljesítményt mérő Sunspider 900,6 pontot adott, amivel a HTC 8X nagyjából az iPhone 5 kategóriájában van. De aki nem a mérések híve, annak elég azt tudnia, hogy érezhetően nagyon gyors a brózer.

A kezelőfelületen maradt a régi, csak a címsor melletti gomb funkcióját tudjuk megváltoztatni; ha nem kell a leállítás/frissítés, akkor azt a böngészőlapokat vagy a kedvenceket megnyitó gombra cserélhetjük le.

Tájfutóverseny

wp ss 20121107 0008.png
Fotó: Index

Nagy hiányérzetem volt az alapértelmezett Bing Térkép használatakor is. A Nokia Lumián megszoktam, hogy a tömegközlekedés app segítségével pillanatok alatt megnézhetem, hogy adott helyen melyik járatra érdemes felugrani, hogy a lehető leggyorsabban célba érjek. De a Bing önmagában nem tud ilyet, vagy autós útvonalat keresünk, vagy gyalogosat. Az utóbbit a napi ingázásomat jelentő Budafok-Óbuda viszonylatban kemény lett volna letesztelni.

A tömegközlekedési útmutató hiánya azért is fájó, mert a Bing egyébként a Nokia térképészeti technológiáját használja. Igen, még a HTC mobilján is, mert a Microsoft kötött együttműködési megállapodást a finn mobilgyártóval. Ennek köszönhetően a korábbinál jobb forgalmi információkat kapunk, és előre le tudjuk menteni a telefonra az országos térképeket, tehát külföldön nem roamingolva kell letölteni az adatokat. De ennek a változásnak a további hátulütője, hogy nincs a rendszerben navigációs szolgáltatás. A gyártóknak kell feltelepíteniük ilyen appot, amit a HTC pont nem tett meg, vagy rábízhatják a júzerre a választást.

Hang és fény

Sok felhasználó berzenkedik attól, hogy célszoftverrel rakjon zenét a telefonjára, noha ennek is megvan a maga előnye, mert minden fájl garantáltan a megfelelő helyére kerül. Mindenesetre ez sem lehet gond már a WP 8-on, mert a telefonokat egyszerű háttértárként is csatolni tudjuk a géphez, és fájlkezelővel másolhatunk rá állományokat. A zenével kapcsolatban muszáj megemlíteni azt is, hogy a Microsoftnak van online zeneszolgáltatása és -boltja, de ennél többet nem érdemes foglalkozni vele, mert hazánkban ezek nem elérhetők. Aki nagyon szeretne fizetni a zenéért, az feltelepítheti a telefonjára a Deezert, ami már elérhető a WP rendszeren.

A kamera szoftverében több újdonságot találunk, például a kijelzőn csippentve tudunk zoomolni, de a legnagyobb fejlesztések ebben az esetben is láthatatlanok. A kamera appot úgy írták át, hogy a külső fejlesztők szoftveri közvetlenül be tudjanak épülni. Így rögtön a kamera interfészéről elérhetők bizonyos extra funkciók, mint például a szabályozható sorozatfelvétel, a panorámafotó, valamint a hipszter effektek generálása.

Beállíthatjuk a telefonon, hogy képeinket automatikusan mentse el a Microsoft Skydrive tárhelyre, ahol 7 gigabájt áll a rendelkezésünkre. Ebben a funkcióban rejlik a Windows platform egyik ereje, mert a Skydrive az asztali Windows 8-ba is be van kötve, és minden interneten tárolt tartalom elérhető mindegyik rendszeren. Magyarán a telefonnal felvett képeket nem kell másolgatni, mert azok rögtön elérhetők az asztali Windows képgalériájában. A WP 8-on persze más közösségi portálokra is néhány gombnyomással fel tudunk tölteni fotókat.

Pasziánsz helyett

Még két olyan megoldás maradt a végére, amiben a Microsoft nagyon erős: az egyik a játékosoknak szánt Xbox Live, a másik pedig a vállalati felhasználóknak szánt Office. Az Xbox Live is a platformok közötti összeköttetést garantálja, és egyfajta közösségi portálként funkcionál. A regisztrált felhasználók láthatják az ismerőseik pontjait, versenyezhetnek velük, játékra invitaálhatják őket. Az új SmartGlass nevű telefonos szoftver segítségével pedig a Windows Phone 8 az Xbox-játékok távirányítójaként is működik majd.

Az Office kis ráncfelvarráson ment át. Egyik újdonsága az, hogy külön mappában tárolja az emailben érkezett csatolt fájlokat. De csak azok a fájlok jelennek meg a telefon tárhelyén, amiket egyszer már megnyitottunk. Az Office is eléri a Skydrive-on tárolt fájlokat, a telefonról elkezdhetjük összerakni egy doksi vázlatát, és a számítógépünkről folytathatjuk a szerkesztést. Emellett a vállalati júzerek kaptak egy különálló területet, amit a beállításoknál kell aktiválni. Ez azt teszi lehetővé, hogy a céges fiókunkba bejelentkezve néhány kattintással elérjük a munkahelyünk egyedi appjait – azokat a szoftvereket, amiket senki sem publikált a nyilvános szoftveráruházba, mert csak egy cég alkalmazottjainak hasznosak. Ez nagy terhet vesz le a rendszergazdák válláról, mert nem kell minden egyes telefonra kézzel feltelepíteni a belső vállalati rendszerekhez adatokhoz hozzáférő szoftvereket.

Erős vasak

A szoftver kivesézése után bemutatnám a HTC 8X hardverét is, ami csúcskategóriás alapokon mutatja be a Microsoft vadonatúj rendszerét. A telefon fekete színe kicsit unalmas, de a formája jó, belesimul az ember tenyerébe, és a puha felületű hátlap garantálja azt, hogy a 160 ezer forintos kütyü ne csússzon ki a kezünkből az aszfaltra. Azért a HTC mérnökei kimásoltak egy lapot a Nokia vázlatfüzetéből: a kijelzőt kidomborodó üveg védi, akárcsak a Lumiák esetében.

A HTC 8X kétmagos és 1,5 gigahertzes processzora erőlködés nélkül hajtja meg a WP 8-at, ami nagyon gyorsan fut. Mindezt úgy, hogy rengeteg képpontot kell megjeleníteni a kijelzőn. Az 1280*800 pixeles felbontás miatt a 8X egyszerűen gyönyörű, a betűk és ábrák határvonala olyan sima, hogy egyetlen képpontot sem tudunk szabad szemmel észrevenni.

Finisben

A HTC és a Microsoft nagyon jó telefont rakott össze, ami gyorsan és kényelmesen kezelhető. Jó hír a Windows Phone korábbi verzióit használóknak, hogy a 8-as rendszer nem változott meg annyira, hogy mindent újra kelljen tanulniuk, viszont kibővült számos extrával. Akik pedig más platformról menekülnek a Microsoft karmaiba, azok éppen elég újdonságot találnak a WP 8-ban az Androidhoz és az iOS-hez képest.

Bár az elmúlt háromnegyed évben a Nokia Lumia 800 használata során nem találtam olyan alkalmazást, ami az Android után nagyon hiányzott volna, a WP 8 szoftverboltjának kínálata még mindig messze elmarad a nagy riválisokétól. Alig több mint százezer app érhető el, miközben az Androidon és az iOS-en már bőven félmillió fölött van a kínálat. Ha sok millióan vonzónak találják a Windows Phone 8-at, és a felhasználói bázis nagyra duzzad, akkor a fejlesztők is vonzónak találják majd a platformot, és sok százezer appot készítenek. De ha nem ez történik, akkor hiábavaló volt a Microsoft látványos átalakulása, a Windows Phone örökre a harmadik helyre szorul az Android és az iOS mögött.

(A teszthez használt HTC 8X-et a Speedshop.hu-tól kaptuk kölcsön.)