Alig lesz szupergyors mobilnet a világban

2012.11.24. 08:40
A távközlési berendezéseket gyártó Ericsson bemutatta Sao Paulóban a mobilipar jövőjéről szóló legfrissebb jelentését, amiben a svéd cég borús jövőt jósol a negyedik generációs LTE mobilhálózatoknak, és azt is bebizonyítja, hogy a mobilra letöltött ingyenes játékok kellemetlen mellékhatással járnak. A vállalat üzleti fórumáról tudósítunk.

Jövőre történelmi rekordot állíthat fel a mobilipar, mert várhatóan több előfizetés lesz, mint amennyi ember él a bolygónkon. Most 6,4 milliárd SIM-kártya van forgalomban, és a 9 százalékos éves növekedés alapján számuk túlszárnyalja majd az akkorra várható  7,1 milliárdos populációt. Ez jól hangzik, de valójában soha nem lesz mindenkinek mobiltelefonja. Douglas Gilstrap, az Ericsson üzleti stratégiájáért felelős vezetője szerint az emberek 70 százalékának lesz hozzáférése, és a kiugróan magas számot az magyarázza, hogy sokaknak egyszerre több előfizetésük is lesz.

A mostani 6,4 milliárdos előfizetőszám is úgy jön ki, hogy nagyjából 4,3 milliárd embernek van egy vagy több előfizetése. Az Ericsson becslése szerint most 1,5 milliárd kártya biztosít mobilnetes hozzáférést, és ezen a területen olyan brutális fejlődés lesz, hogy a 2018-ban várható 9,3 milliárd előfizetésből már 6,5 milliárd lesz mobilnet.

A világ mobilnetes adatforgalma kicsit elszállt a hang által generált adatforgalomhoz képest. De a fejlődő országok új előfizetői miatt még az utóbbi is növekszik.
A világ mobilnetes adatforgalma kicsit elszállt a hang által generált adatforgalomhoz képest. De a fejlődő országok új előfizetői miatt még az utóbbi is növekszik.

Hallo? Hola!

A növekedés motorja egészen biztosan nem a hazánkat is magába foglaló Közép- és Kelet-Európa lesz, mert már most is élen állunk a 128 százalékos mobil penetrációval. Ugyanakkor a fejlődő országokban még rengeteg a lehetőség, például Kínában csak 81 százalékon áll a mobil penetráció.

Leginkább az hajtja a piacbővülést, hogy ezekben az országokban elképesztő mértékben nőtt a középosztály. Brazíliában az elmúlt évtizedben 30-40 millió fővel bővült ez a társadalmi réteg, miközben 9 millió új SIM-kártyát regisztráltak. Paulo Bernardo, Brazília kommunikációs minisztere az Ericsson üzleti innovációs fórumán elmondta, hogy tavaly 99 százalékkal nőtt, azaz gyakorlatilag megduplázódott a mobilnetre csatlakozó eszközök száma, idénre pedig 70 százalékos növekedést jósolnak a szakértők.

Mbps, kbps

Világszinten az elmúlt években jelentősen nőtt a hálózatokon a letöltési sebesség. Az Ericsson frissen kiadott jelentése szereint a 2010 januári mérésekhez képest 70 százalékos volt a gyorsulás, és az okostelefonokon már 1,3 megabitnél nagyobb az átlagos letöltési sebesség. Ez mondjuk pont Brazíliában nem érezhető, és a TIM Brazil hálózatán már a 300 kilobites kapcsolatnak is örülni lehet. Ugyanakkor vannak olyan szolgáltatók is, amelyek hálózatán a letöltési sebesség háromszorosan több a globális átlagnál.

A hálózatfejlesztések irányával kapcsolatban nem állítanánk, hogy az Ericsson túlzottan optimista. A negyedik generációs mobilszolgáltatás, a 4G/LTE terjedésével kapcsolatban azt állítja a svéd vállalat, hogy 2018-ban is csak minden ötödik embernek lesz ilyen hozzáférése. Az emberiség legnagyobb része 3G-n, HSPA technológiával tud majd a mostaninál is nagyobb sebességen böngészni, és jövőre elkezd jelentősen visszaesni az elavult második generációs GSM hálózat piaci részesedése.

Tulajdonképpen nincs okunk panaszra, a magyar szolgáltatók hálózatai frissültek, a mezőny élén vannak.
Tulajdonképpen nincs okunk panaszra, a magyar szolgáltatók hálózatai frissültek, a mezőny élén vannak.

Ingyen nem ment

A telefonokra letöltött tartalom legnagyobb része videó, ez az adatforgalom 25 százaléka. A videónézés nagy teher a mobilszolgáltatóknak, mert a mozgókép nagyon érzékeny a kapcsolat minőségére: jelentősen rontja a felhasználói élményt, ha a sávszélesség hiánya miatt csúnyán akadozik a lejátszás. A tartalomszolgáltatók ugyanakkor előnyös helyzetben vannak, mert a letöltésekből világosan látható, hol nagyon pocsék a hálózat minősége.

„Azt figyeltük meg a Spotify zeneszolgáltatás statisztikáiban, hogy Lady Gaga számait a svédek gyakran hallgatják a hétvégén. Az Egyesült Államokban viszont éppen ellenkező a helyzet, ott szombaton és vasárnap tapasztaltuk a legnagyobb visszaesést” - mondta Niklas Twetman, a BMG zeneipar óriáscég üzletfejlesztési menedzsere. A jelenség okára is rájöttek, az amerikaiak főleg a munkahelyükön vagy az iskolában hallgatnak zenét az interneten, mert ezeken a helyeken sokkal jobb az internetelérés, mint otthonaikban.

Niklas Twetman azt is elmondta, hogy az online zenesugárzás (például a Spotify és a Deezer) nemcsak megmentette a zeneipart, de bizonyos országokban minden korábbinál nagyobb bevételt generált. A siker kulcsa pedig az volt, hogy ezek a szolgáltatók a havidíjért cserébe egyszerűvé tették a zenék digitális beszerzését – még a Pirate Bay kalózportál használatánál is egyszerűbbé.

A 4G/LTE szupergyors hálózat, 100 megabitet és többet is tud. Csak éppen a terjedése nem lesz túl gyors.
A 4G/LTE szupergyors hálózat, 100 megabitet és többet is tud. Csak éppen a terjedése nem lesz túl gyors.

Az Ericsson azzal próbál segíteni a szolgáltatóknak, hogy bevizsgálja a készülékeket, és így pontosan kiderül, hogy miként kell finomhangolni a hálózaton a Blackberry, az iPhone és az Android alapú készülékek kiszolgálását. Ez nemcsak a videolejátszás minősége miatt fontos, mert a felhasználói élményt az is jelentősen rontja, ha idő előtt lemerül az okostelefon akkuja.

Az Ericsson szakértői kivizsgálták a pénzért megvásárolható és az ingyenes játékok működését, és arra jutottak, hogy az utóbbiak harmincszor nagyobb adatforgalmat generálnak a hálózaton, mert le kell tölteniük a reklámokat. Ez pedig a készülék akkuját 25 százalékkal jobban meríti, mint a fizetős appok.  • Tippek
  • Csok