Kétharmados többséget szerzett az Android

2012.12.05. 10:44

Az IDC által készített friss tanulmány szerint a 2012-ben boltokba került mobiltelefonok 68,3 százalékán Android operációs rendszer fut. A Google mobil operációs rendszere ezzel jelentős fölénybe került a második helyezetthez, az Apple 18,8 százalékos részesedésű IOS-éhez képest. A piackutató cég szerint az Android előnye annak köszönhető, hogy számos gyártó használja az operációs rendszert, a lehető legváltozatosabb platformokon.

Az IDC arra is kitért, hogy az Androidot a leggyakrabban a Samsung telepíti a saját gyártmányú eszközeire, de az LG Electronics és a Sony is előszeretettel használja az operációs rendszert. Az előrejelzés szerint az Android 2016-ig biztosan megőrizheti a piacvezető pozícióját, és akkor sem veszíti el, csupán 63,8 százalékosra csökkenhet a részesedésük. Az IDC az Apple-t és a Microsoft Windows Phone operációs rendszerét tartja az Android legjelentősebb riválisainak.

A mobil operációs rendszerek piacán már jövőre is változásokra számíthatunk. A néhány éve még a legnépszerűbb okostelefonokat gyártó Blackberry részesedése mostanra 4,7 százalékosra csökkent, és az IDC szerint 2016-ra ez annak ellenére is tovább csökkenhet, hogy jövőre új operációs rendszert terveznek. Szintén 2013-ban érkezik a Linux is nyílt forráskódú, mobiltelefonokhoz tervezett operációs rendszere; az IDC ennek kétszázalékos részesedést jósol, ami négy év múlva másfél százalékra zsugorodhat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla