Éveket kell még várni a hajlékony mobilra

2013.01.05. 21:56
Egymás után mutatják be a cégek hajlékony kijelzőiket, de ezek egyikéből sem lett még mobil vagy tablet. Egyelőre még nem tudnak a kijelző mögé hajlékony alkatrészeket gyártani, de ez az idő sincs messze. A megoldás egy nemrég felfedezett anyag, a grafén lehet.

A Samsung egy 5,5 hüvelykes hajlékony kijelzőt mutat be a jövő héten kezdődő szórakoztató elektronikai kiállításon, a CES-en. A Samsung Display által fejlesztett kijelző 1280*720 pixeles lesz, vagyis a hajlékony műanyaglap hd felbontású képet tud megjeleníteni. A cég egy 55 hüvelykes tévéképernyőt is bemutat Las Vegasban, de ez és a mobilkijelző is csak prototípus. Az ötletek alapján azonban elképzelhetjük, milyen lehet majd a valódi hajlékony kijelzők világában élni.

Nokia flexible UI 20111026 002 620x496

Hajlékony jövő

Képzeljünk el egy 0,3 milliméter vékony lapot és képzeljük el, hogy ez nem mobilméretű, hanem egy nagy, száz centiméter átmérőjű kijelző. Egy ekkora kijelzőt televízióként is használhatnánk, de a falon gyakorlatilag nem foglalna helyet. Sok ilyen, egymás mellé tett kijelzőt pedig használhatunk akár egy nagy felbontású háttérkép megjelenítésére, mintha éppen egy a tengerparti házban ülnénk – mint ahogy azt a Vissza a jövőbe második részében láthattuk.

Ha továbbgondoljuk az ötletet, akkor azt is elképzelhetjük, hogy ezt a kijelzőt tablet vagy mobil formájúra is össze lehet hajtogatni, így kényelmesen zsebre vághatjuk. Az elképzelt készülék természetesen vezeték nélkül csatlakozik az internethez és egy speciális tapéta tölti fel az akkumulátorát. Nem kell majd hozzá billentyűzet és egér, mert mozdulatokkal és hanggal lehet vezérelni.

Ez a jövő akár néhány évtizeden belül is megvalósulhat, de az is lehet, hogy még több időt kell várnunk rá. A gyártók által már bemutatott koncepciók és prototípusok ugyan ilyen jövőt sejtetnek, de a valóságban még nagyon messze vagyunk attól, hogy akár csak egy hajlékony mobilt vehessünk kézbe.

Vissza a jelenbe

A Samsung már a két évvel ezelőtti CES-en bemutatta hajlékony AMOLED kijelzőjét. A kijelzőn az aktív mátrix alapokat közvetlenül egy vékony műanyagba integrálják, így ez a fajta kijelző ellenállóbb a sérülésekkel, karcolásokkal szemben. A technológia nem új, a Samsung készülékekben már 2010 óta AMOLED-kijelzőket tesznek, de ezeket a kijelzőket merev alapra rögzítik.

Nokia flexible UI 20111026 003 610x488

Bár mindenki a Samsungtól várja az első hajlékony mobil piacra dobását, nem ők az úttörők a területen. A Philips már 2005-ben bemutatott egy felcsavarható kijelzőt. Néhány évvel később már az Amazon Kindle e-könyv-olvasójába is rugalmas kijelzőt tettek, majd a technológia elterjedt a többi olvasót gyártó cég között is. Ma több mint harmincmillió rugalmas e-ink technológiára épülő fekete-fehér kijelző van forgalomban, ezek közül a legrégibb 2006-os.

Felmerül a kérdés, hogy ezeket kijelzőket miért rejtik merev üveg mögé. A válasz egyszerű: költségek és technológia. A hajlékony kijelző ugyanis nem minden, a mögötte lévő alkatrészeknek is hajlékonynak kellene lenniük ahhoz, hogy tényleg felcsavarhassunk egy tabletet. Hiába a kijelző ruganyossága, ha mindez egy merev alapra kerül, mert a mögötte lévő alkatrészek is merevek. Olyan mobilt még nem mutattak be, amelyben a processzor, az akkumulátor vagy akár a SIM-kártya is hajlékony lenne.

Jön a grafén

A hajlékony alkatrészekhez teljesen más technológiát kell majd használni és ez a technológia már létezik: a grafén egyetlen atomnyi vastagságú szénrétegből áll, és szokatlan tulajdonságokkal rendelkezik. A grafént kevesebb mint egy évtizede fedezte fel Andrej Geim és Konsztantyin Novoszjolov, de a felfedezésért 2010-ben máris fizikai Nobel-díjat kaptak.

A sokoldalú anyag felhasználási területeit még kutatják, de annyi bizonyos, hogy eddig elképzelhetetlen technológiai megoldások is lehetővé válhatnak általa. Andrea Ferrari, a Cambridge Egyetem professzora szerint a szilícium helyettesítőjeként is használhatják majd az integrált áramkörökben, érintőkijelzőkben, mobiltelefonokban, átléphető lehetne a szilícium tulajdonságai miatt megszabott mérethatár is – és ami a hajlékony kijelzők szempontjából a legfontosabb, rugalmas, hajlékony anyagról van szó.

AM-AV755 SAMDIS G 20121113123026
Fotó: Samsung

A prototípusok

A professzor elárulta, hogy a Nokia összefogott a Cambridge Egyetem kutatóival a technológia, ezen keresztül a jövő mobiltelefonjainak kifejlesztéséért. A Nokia be is mutatott egy prototípust, amely csak hajlékony, nem lehet teljesen felcsavarni, hanem két marokkal fogva lehet meghajlítani kissé az egész mobilt. A Sony két éve mutatott be egy olyan kijelzőt, amelyet fel lehet csavarni, ennek az OLED kijelzőnek az első változata még csak 4 hüvelykes és 432*240 pixel felbontású volt.

Az LG tavaly tavasszal jelentette be, hogy megkezdte a hajlékony e-ink kijelzők tömegtermelését és hamarosan megjelennek az első olyan termékek, amelyekben ezek vannak. A kijelzők 0,7 milliméteresek, 14 grammosak, és akár negyvenfokos szögből is jól olvashatóak. Még várunk az első ilyen készülékekre.

Hasonló híreket lehetett hallani a Samsungról is, tavaly novemberben a Wall Street Journalnak voltak olyan információi, hogy a dél-koreai cég már a fejlesztés utolsó szakaszában jár, és már jövőre megjelenhetnek a hajlékony kijelzős mobilok a piacon. A fent említett problémák miatt azonban ez még korainak tűnik, valószínűleg kell még néhány évet várni a valódi hajlékony mobilok megjelenéséig.

A jövő mobiljait tehát már fejlesztik, de egyáltalán nem biztos, hogy ez az út vezet a sikerhez. A prototípusok látványosak, a grafénban is nagyon bíznak a szakemberek, de elképzelhető, hogy előbukkan egy olyan technológia, amely minden eddigi elképzelést elsöpör.  • Vennék
  • Bankszámla