Nekünk a Nexus 4 is luxus

2013.02.05. 00:12
A Google tavaly nyáron mutatta be a Nexus 4-et, de Magyarországon csak most dobta piacra a Telenorral. Már az is nagy eredmény, hogy egyáltalán kapható az okostelefon, mert a készüléket gyártó LG alig bírja teljesíteni a megrendeléseket, olyan nagy az érdeklődés. Magyarországon nem várható ekkora siker, mert a készülék lényegesen drágább, mint sok más európai országban.

Világszerte hiánycikk az LG által gyártott Google Nexus 4 telefon, amit a keresőcég azzal a céllal dobott piacra, hogy jó áron elérhetővé tegye az Android legfejlettebb változatát, a Jelly Bean névre hallgató 4.2-es verziót. Az LG-nek nagy ritkán sikerül feltöltenie a raktárkészleteket, de az érdeklődés olyan nagy, hogy amikor Ausztráliában a napokban megint kapható lett a mobil, a vevők húsz perc alatt felvásárolták mindet. Mindezek fényében csoda, hogy néhány hozzánk is eljutott. A Nexus 4 január végén a Telenor kínálatában jelent meg, de mire hazánkba ért, valahol rárakódott egy igen komoly felár, aminek nem a rekordmagas magyar áfa az oka.

Was kostet das?

Németországban a Nexus 4 kártyafüggetlenül 349 euró, amiben benne van 19 százaléknyi forgalmi adó is. A magyar ár a 27 százalék áfa miatt körülbelül 372 euróra jön ki, ami a mostani 300-as valutaárfolyamon – kis kerekítéssel – 112 ezer forint. A Telenor nagyjából húszezer forinttal többet (132 ezer forintot) kér egy év hűségnyilatkozattal. Hűség nélkül a telefonért 186 ezer forintot kérnek, és más kiskereskedésekben is körülbelül 170 ezerbe kerül a Nexus 4. Most akkor lehet háborogni, fenyegetőzni, hogy szemét Telenor, szemét LG vagy szemét Google? Nézzünk szembe a valósággal: nem igazán.

Több elfogadható magyarázatot találtunk a drágulásra. A Nexus 4 ára egyrészt azokban az országokban alacsony, ahol a telefon a Google által működtetett Google Play boltból megrendelhető. Emellett a Google-nek csak akkor éri meg lenyomni az árat, ha sok pénzt tud kaszálni a tartalomiparban.

A németek jó helyzetben vannak, mert náluk az Android beépített boltja, a Google Play nemcsak appokat kínál, hanem könyveket, filmeket, tévéműsorokat, és zenéket is. Ez a bő kínálat biztosítja azt, hogy dőljön a pénz a Google kasszájába, hiszen a vállalat részesedést kap a forgalomból. Hazánkban azonban csak szoftverek kaphatók. Ennek pedig jól ismert okai vannak: kevés a felhasználó, bonyolult a szerzői jogi környezet (ami megnehezíti az online zene- és filmkereskedelmet), sok a torrentező, és laposabb is a pénztárcánk, mint a németeké.

Töltött műanyag

Ilyen magas árral Magyarországon aligha lesz hiánycikk a Nexus 4, pedig nagyon jó mobil. Nem olyan csillivilli, mint a fém és üveg iPhone 5, de nem is a legolcsóbb műanyagok dominálnak. Hogy felső kategóriás készülék van a kezünkben, azt rögtön érezni lehet, különösen akkor, amikor bekapcsoljuk a Gorilla Glass 2 burkolat által védett kijelzőt, ami 768×1280 fényes pixellel világít bele az arcunkba. Lenyűgöző látvány, és a nagy felbontás miatt jól olvasható rajta minden szöveges tartalom. A kijelező alatt is van egy kis led, de ezt a fényforrást csak akkor vesszük észre, amikor villogva jelzi, hogy üzenetünk érkezett.

Az már szinte átlagosnak mondható ebben a kategóriában, hogy a processzor négymagos és 1,5 gigahertzes, amihez 2 gigabájt memória és 8 vagy 16 gigabájtos tárhely jár. Ezt nem tudjuk bővíteni, úgyhogy nem is lehet nagyon csodálkozni azon, hogy először mindig a 16-os modellek fogynak el a boltokból. Értjük a Google álláspontját, hogy az online tárhelyének használatára akar buzdítani. Jó is az online adattároló, de annyira még nem, hogy nyugodt szívvel lemondjunk a hardveres bővítés lehetőségéről.

A nagy teljesítményt egy 2100 milliamperórás akku próbálja (-gatja) működésben tartani, de aki nagyon meghajtja a processzort, az inkább vigyen magával töltőt, mert a telefon nem bír ki egy egész napot. Az akku nem cserélhető, de akár induktívan is tölthető, amennyiben veszünk hozzá egy speciális adaptert.

Sallangok nékül

Bár a Nexus 4-ben a toplistás hardver is fontos, a legtöbb embert a lecsupaszított Google-élmény vonzza. Ezen a telefonon nincs HTC Sense vagy Samsung TouchWiz kezelőfelület, csak a gyors, letisztult, és könnyen használható Android 4.2. Kezdő felhasználóknak inkább ezt ajánlanám, mint a rengeteg extrával telepakolt többi készüléket. A Nexusokat könnyebb az egyéni ízlésünkhöz és szokásainkhoz igazítani, mint más modelleket.

Egyébként a Nexus 4-en már az Android legfrissebb 4.2.1-es verziója fut, amiben csak néhány apró újítás van a 4.1-hez képest (mindkét verziónak Jelly Bean a kódneve). Az egyik újdonság, hogy a virtuális billentyűzeten a betűkön végighúzott ujjunkkal is tudunk szavakat bevinni, nem kell egyenként megbökni minden egyes betűt. Ízlés kérdése, hogy ez bejön-e, én még mindig a Swiftkey nevű, utólag telepíthető virtuális billentyűzetre szavazok.

A kijelző tetejéről lehúzható értesítési felület is átalakult. A Gmail nemcsak azt írja ki, hogy érkezett 863 új levelünk, hanem a lista egy mozdulattal kibontható, így el tudjuk olvasni a legfrissebb 5-7 levél tárgyát. Ha egyik sem érdekes, az értesítést egy oldalirányú mozdulattal kitöröljük. Ezen a területen egy gomb megnyomása után egy kapcsolótábla is elérhető, amelyen többek közt a bluetooth, wifi és fényerő beállítását végezhetjük el.

Az igazán nagy dobás ebben az új Androidban a Google Now, amelynek a működéséről már a korábbi, Nexus 7 táblagépről szóló tesztjeinkben is írtunk. Ez egy értesítő rendszer, ami a környékbeli éttermektől a forgalmi, időjárási és tömegközlekedési adatokon át a naptárba bejegyzett találkozókig mindenféle adatot kezel és összeköt. Például magától szól, hogy indulnunk kell, amikor közeledik a munkaidő vége, vagy ha egy találkozóra el kell indulnunk. Persze ehhez a találkozó címét is meg kell adni a naptárbejegyzésben.

Krómozott álom

Bármilyen izgalmasnak hangzik is az új Daydream funkció, ez igencsak lényegtelen. Annyit tud, hogy a töltőn lévő eszközünk átvált képkeret üzemmódba, és a fényképeinket vagy az órát mutatja. Ugyanakkor nagyon hiányzott a telefonról, hogy több felhasználói profilt kezeljen, ami a Nexus 7 és 10 táblagépekben megtalálható az Android 4.2-ben. Bár a mobilokat általában egy ember használja, ez nem egészen igaz a családok esetében, ahol a mobil gyakran köt ki a gyermek kezében, és nem jó, ha mindenhez hozzáfér.

A főmenü a megszokott módon működik, öt oldalon helyezhetünk el modulokat és programindító ikonokat. Az ikonok természetesen mappákban rendszerezhetők, így átlátható marad a felület. Segíti a modulok (korábbi idegen nevükön: widgetek) válogatását, hogy előnéztük látható a menüben.

Az Android korábbi verzióival ellentétben Chrome a gyári böngésző, aminek sok előnye van. Ha a számítógépen is ezt a böngészőt használjuk, akkor minden elmentett weboldalt és korábbi keresést elérünk a telefonon is, az adatok szinkronizálása alapból engedélyezett. De ez nem minden, a korábban más eszközökön megnyitott böngészőlapokat egyetlen gombnyomással meg tudjuk nyitni a telefonon is. Ez fordítva is igaz, tehát ha munkába menet találtunk hasznos oldalakat, akkor nem kell magunknak linkeket küldözgetni, mert a mobilon megnyitott oldalakat azonnal betölthetjük a pc-n.

Sajnos a Chrome ellen is tudok érveket felhozni, mert ez a böngésző – szemben az Android korábbi gyári böngészőjével – nem tördeli újra a sorokat, amikor ránagyítunk egy szövegre. Csak azt tudjuk megtenni, amit az iOS-en is, tehát egy dupla tapintással kijelző méretére nagyíthatjuk fel a szöveghasábot. Ha nem vagyunk elégedettek a Chrome-mal, akkor az Androidra más böngészőt is telepíthetünk, a Firefox és az Opera is beállítható alapértelmezettnek.

A Nexus 4 fényképezője 8 megapixeles, tud HDR technikával fotózni, és 1080p videókat rögzít. A kezelőfelület nagyon letisztult, nagyobb lett az exponáló gomb, a fénykép beállításait a fókuszt belövő kör mellett érjük el. Egyszerű ujjmozdulatokkal kell bekapcsolni a vakut, a HDR-módot és a felbontást. A legmenőbb megoldás azonban a PhotoSphere nevű funkció, amivel körbe-körbe lövöldözhetünk képeket, és ezeket a szoftver megpróbálja összefűzni egy hatalmas, 360 fokos panorámaképpé. Nem mondanám, hogy torzítástól mentes, de a végeredmény látványos.

Furcsán vágja össze a képeket
Furcsán vágja össze a képeket

A telefonhívások jó minőségűek, ez részben a beépített extra mikrofonnak köszönhető, ami kiszűri a környezetünkben hallható zajokat. A hangszóró is elég erős, és néha az az érzésem, hogy más is simán végighallgatja azt a beszélgetést, ami nincs is kihangosítva.

Ennyit tud

A Google nagyon odafigyelt a felhasználói élményre, és a Nexus 4-et elsősorban a fogyasztók igényeire lőtte be, nem a fejlesztőkére. Csak azt sajnálhatjuk, hogy nálunk drága. Így a Nexus 4 Magyarországon nem egy szuper ajánlat, hanem csak az aktuális csúcstechnika a megszokott magas áron.

  LG Google Nexus 4
Méret 133,9 x 68,7 x 9,1 mm 
Súly 139 g
Kijelző 4,7" True HD IPS+ 16m. szín, 768 x 1280 px
Tárhely 8/16 GB
Mobilnet HSPA: 42/5,76 Mbps, LTE
Wifi 802.11 a/b/g/n, kétsávos, DLNA, hotspot
Bluetooth v4.0, A2DP
NFC van
Fő kamera 8 MP, 3264x2448 pixel,
1080p@30fps
Első kamera 1,3 MP
Oprendszer Android 4.2.1
CPU/GPU négymagos, 1.5 GHz Krait
Adreno 320
2 GB RAM
Rádió nincs
GPS a-gps, glonass
Akku 2100 mAh
Ár 130-170 ezer forint